Campus Nieuwland: Een heel kinderleven in het Nederlands

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
01/12/2010
Op de site van campus Nieuwland, vlak bij het Zuidstation, willen de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en de Vlaamse Gemeenschap de eerste echte brede school maken. Behalve een basisschool komen er een crèche, buitenschoolse opvang, opvoedingsondersteuning, een muziekacademie en zelfs een secundaire school voor buitengewoon onderwijs.

Het Brusselse Nederlandstalige basisonderwijs moet dringend uitgebreid worden. Minstens drieduizend plaatsen moeten er tegen 2015 bijkomen, bleek uit recente studies. De VGC moedigde de schoolbesturen de afgelopen maanden dan ook aan om uit te breiden en ging ook zelf op zoek naar leegstaande gebouwen. Zo kwam ze uit op campus Nieuwland, de vroegere normaalschool Sint-Thomas, een complex met negen gebouwen, twee speelplaatsen, een sportzaal, een cafetaria en een feestzaal. De eigenaar, de Hogeschool-Universiteit Brussel, wil al zijn studenten onderbrengen in de buurt van de Stormstraat, waar de instelling vorig jaar voor zestig miljoen het T'Serclaesgebouw aankocht. De andere HUB-campussen moeten daarom dringend de deur uit.

Open VLD-minister Jean-Luc Vanraes zag dit als een 'opportuniteit' voor de VGC. In de Vijfhoek, een van de plekken waar de nood aan extra scholen het hoogst is, komen maar weinig geschikte gebouwen vrij, en de basisschool Sint-Joris in de Cellebroersstraat, amper negenhonderd meter van Nieuwland, was al geruime tijd op zoek naar een goede locatie voor een tweede vestiging. Bovendien moest er een oplossing komen voor Zaveldal, de eigen VGC-school voor buitengewoon secundair onderwijs. Die zit nu in een verouderd gebouw in de Huidevettersstraat en barst er uit haar voegen. Negen jaar geleden waren er dertig leerlingen, nu honderd, en het zouden er volgens directrice Linda Sergooris makkelijk honderdtwintig kunnen zijn.

Knuffeltaal
Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) wilde de VGC financieel steunen, op één voorwaarde: het moest een 'brede' school worden, waar kinderen al van jongs af, in de crèche, op school en in de vrije tijd, Nederlands horen en spreken. "Voor anderstalige kinderen in Brussel is het Nederlands nu te zeer een instructietaal. Nederlands moet de knuffeltaal worden," vindt Smet. Alleen zo kan volgens de minister de kwaliteit van het Nederlandstalig onderwijs in de hoofdstad gewaarborgd blijven. "Elke capaciteitsuitbreiding in Brussel betekent immers een procentuele daling van het aandeel Nederlandstalige kinderen."

Daarom komt er op de Nieuwland-site ook een crèche met 61 plaatsen, buitenschoolse opvang (IBO) voor tachtig kinderen en een bureau voor opvoedingsondersteuning. Met wie de VGC hiervoor in zee gaat, staat nog niet vast. In de sportzaal zullen sport- en andere activiteiten worden aangeboden, na de schooluren en tijdens de vakantie. Bovendien stemt de Stad Brussel ermee in om de Hoofdstedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans, die nu verspreid zit over wel vijftien - soms totaal ongeschikte - locaties, over te brengen naar Nieuwland. De VGC kreeg van Smet de taak om ervoor te zorgen dat alle organisaties ook daadwerkelijk gaan samenwerken.

Afgelopen donderdag werd het compromis getekend. Sint-Joris en de VGC, de nieuwe eigenaren, tellen samen acht miljoen euro neer voor de campus. Sint-Joris betaalt twee miljoen, deels met Vlaamse en deels met VGC-subsidies. De zes miljoen euro die de VGC moet betalen, komt voor twee derde uit het Vlaams Brusselfonds. Ook de inrichting van de crèche, het IBO, het opvoedingssteunpunt, de muziekacademie en alle gemeenschappelijke ruimten zal voor een flink deel gebeuren met middelen uit het Vlaams Brusselfonds. Smet heeft immers beslist dat de VGC de komende tien jaar telkens twee miljoen euro uit dat fonds krijgt, als extra dotatie.

De brede school zou tegen 1 september 2011 grotendeels klaar moeten zijn. Sint-Joris begint dan met twee of meer klasjes. Directeur Peter De Donder kijkt uit naar de nieuwe aanpak. "We zeggen vaak tegen ouders dat hun kind meer Nederlandstalige activiteiten moet ondernemen, maar daar komt nu weinig van. In een brede school zal dat een stuk vlotter gaan."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni