Vanraes en Smet bouwen brede school op Campus Nieuwland

© brusselnieuws.be
25/11/2010
De HUB verkoopt haar Campus Nieuwland. Op de site zal een zogenaamde brede school gerealiseerd worden, met plaats voor 225 leerlingen van het basisonderwijs en 120 leerlingen van het buitengewoon secundair onderwijs. Daarnaast komen er 80 plaatsen in de buitenschoolse opvang en een crèche met 61 plaatsen.

De Hogeschool Universiteit Brussel (HUB) gebruikt de campus Nieuwland vooral voor haar lerarenopleiding. Over enkele maanden moeten alle studenten echter verhuizen naar de Stormstraat.

De Vlaamse regering en de VGC tellen nu samen 8 miljoen euro neer om het gebouw over te nemen. Met steun van de Vlaamse overheid, die elk jaar 2 miljoen euro ter beschikking stelt uit het Brusselfonds, zal de VGC er een brede school realiseren. Minister Jean-Luc Vanraes (Open VLD), in de VGC bevoegd voor onderwijs, en Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) tekenden donderdag de verkoopsovereenkomst.

De operatie moet het plaatstekort in het Nederlands onderwijs verlichten. De campus omvat verschillende gebouwen en twee grote buitenruimten (speelplaatsen). Naast leslokalen en administratieve ruimten zijn er ook ateliers, een cafetaria, een sportzaal, in totaal goed voor 11.000 vierkante meter.

Crèche, basisschool, buitengewoon secundair, buitenschoolse opvang...
In een zogenaamde brede school worden verschillende diensten gebundeld. Concreet zal de campus Nieuwland plaats bieden aan een tweede vestiging van basisschool Sint-Joris, goed voor een capaciteit van 225 leerlingen. Sint-Joris wordt eigenaar van dat deel van de site. Ook Zaveldal, de nabijgelegen instelling voor buitengewoon secundair onderwijs zal, kan er uitbreiden (120 plaatsen). Verder komen er 80 plaatsen in de buitenlandse opvang en een kinderdagverblijf met 61 plaatsen.

Er komt ook een consultatiebureau en opvoedingsondersteuning. De Hoofdstedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans is al lang vragende partij om te verhuizen naar een nieuwe locatie. Een verhuis naar Nieuwland geeft de site meteen ook een invulling voor het deeltijds kunstonderwijs. Voor de kinderopvang, de buitenschoolse opvang, de opvoedingsondersteuning en het consultatiebureau zijn de partners nog niet gekend.

Minister Vanraes benadrukt dat dit project van groot belang is om het capaciteitsprobleem van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel aan te pakken. "Dit is een prachtige kans om voor het Brussels Nederlandstalig onderwijs een project uit te bouwen dat voor een kwalitatieve versterking van het onderwijs moet zorgen en het concept van de brede school in de praktijk brengt. Het toont bovendien de vaste wil van de Vlaamse Gemeenschap in Brussel om de toekomst van haar onderwijs veilig te stellen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Politiek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni