Na de voorstelling van het masterplan voor de centrale lanen blijft de kritiek niet uit. Te weinig onmoetingsruimte, te weinig groen en te veel plaats voor evenementen, klinkt het bij picknickactivist Gerben Van den Abbeele. "De toeristische functie wordt opgeblazen."

Volgens de nieuwe plannen, die maandag werden voorgesteld, krijgt elk van de centrale pleinen een andere functie. Zo wordt De Brouckère de plek voor grote evenementen en betogingen, en het Beursplein een stadspodium waar de vele cultuurhuizen uit de buurt hun ding kunnen doen.

Dat klinkt misschien goed, maar is niet wat de bewoners willen, volgens stadsactivist Gerben Van den Abbeele. "Er is te weinig buitenruimte waar mensen elkaar kunnen ontmoeten zonder dat dat tot conflicten moet leiden", zegt hij.

"Het lijkt erop dat het Beursplein een openlucht evenemenentenhal gaat worden, die opnieuw de mensen zal opzij duwen. Ik vraag me af of de Brusselaars daar op zitten te wachten."

Volgens Van den Abbeele, ook een van de mensen achter de beweging Picnic The Streets, komt er te weinig plaats voor groen. Ook al wordt er een beetje extra groen beloofd op het Fontainasplein. "Er groeit een groot onevenwicht tussen de vraag om het leven in de stad aangenamer te maken, met ruimte voor kinderen om te spelen bijvoorbeeld, en de toeristische functie. Die wordt opgeblazen. Het centrum mag geen Disneyland worden."

'Pseudoparticipatie'
Ook de pogingen van de Stad om buurtbewoners te betrekken bij het project vinden geen genade bij Van den Abbeele. "Er is een participatietraject, maar de grote lijnen liggen al vast. Dat is een contradictie. Normaal moet je eerst de mening van de mensen vragen, en ga je dan de grote lijnen uitzetten."

Intussen is er ook een Facebookgroep opgericht die oproept om het De Brouckèreplein geen tweede Muntplein te laten worden. "Het moet een plein worden op mensenmaat, met plaats voor groen", klinkt het ook daar.

Mobiliteit
Voor stadsvereniging Bral (Brusselse Raad voor het Leefmilieu) moet er vooral snel duidelijkheid komen over de mobiliteit. Het definitieve circulatieplan is immers nog niet bekend. Het is voorlopig onduidelijk wat de impact zal zijn voor de buurtbewoners. "Er zou ook participatie moeten zijn over de mobiliteit", zegt Jeroen Verhoeven van Bral. "Wat ons betreft moet de woonfunctie voorrang krijgen op doorgaand verkeer. Dat hoeft zelfs niet te wachten tot de heraanleg voltooid is."

Voetgangerszone Vijfhoek

Het centrum van Brussel kreeg midden 2016 een fikse uitbreiding van zijn voetgangerszone. De werken voor de heraanleg van de zone zijn nog altijd aan de gang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Voetgangerszone Vijfhoek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni