Charles Picqué pleit voor gewestpolitie

© brusselnieuws.be
27/06/2011
Minister-president Charles Picqué (PS) pleit nog eens voor de oprichting van een gewestelijk politiekorps, via de gedeeltelijke overdracht van politiebevoegdheden. “Want nu sluit onze politiestructuur niet aan bij de realiteit.”

In een interview maandag in De Standaard zegt Charles Picqué gewonnen te zijn voor de gedeeltelijke overdracht van politiebevoegdheden van de huidige zes politiezones naar een gewestelijke politie. "Vele Brusselse burgemeesters voelen zich machteloos ten aanzien van problemen die hun gemeentegrenzen overstijgen. Zeker in grensoverschrijdende materies die een globale aanpak vereisen, kan het Gewest een coördinerende, ingrijpende rol spelen."

"Maar dat wil niet zeggen dat het gewest zich met alles moet bemoeien," voegt Picqué eraan toe. "Louter lokale kwesties blijven de verantwoordelijkheid van de buurtpolitie."
Daarmee reageert de minister-president op het onveiligheidsdebat dat de jongste weken vooral woedde rond de Molenbeekse situatie, maar ook opflakkerde naar aanleiding van de homohaat.

Straffeloosheid
Picqué vindt voorts dat "we de identiteit van het geweld moeten ontleden". Dat moet gebeuren via het Observatorium van de onveiligheid. Hij toont zich ook een voorstander van administratieve geldboetes, zoals deze die in Antwerpen zijn opgelegd na recente rellen. "Hier stoten we op het wantrouwen van het Brusselse parket," zegt hij. "Maar die denkpiste moeten we verder bestuderen, want ze is beter dan de straffeloosheid van nu."

In een reactie op het voorstel van Picqué stadsradio zegt criminoloog Brice De Ruyver FM Brussel "blij te zijn met deze interessante ontwikkeling". "Het zou getuigen van een meer rationeel gebruik van de politiecapaciteit in Brussel. De combinatie van een gespecialiseerde politiezorg met buurtwerking zal bijdragen tot een slagkrachtiger politiekorps."

Toch gelooft de criminoloog niet dat dit voorstel snel zal worden uitgevoerd.

Picqué deed dit voorstel trouwens al in 2010, voorlopig zonder gevolg. Zal hij dit voorstel nu proberen waar te maken? Zijn woordvoerster zegt alvast aan brusselnieuws.be dat "de wijziging van de politiestructuren een federale bevoegdheid is en gekoppeld is aan de staatshervorming. De Brusselse politiehervorming stond in de nota van onderhandelaar Johan Vande Lanotte. We zullen nu zien of de nota-Di Rupo dit herneemt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni