| Christelle Pandanzyla

Christelle Pandanzyla toont Afro-Caraïbische ondernemers in Brussel

Glodie Mungaba
© BRUZZ
08/03/2021

Ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag organiseert de cel Gelijke Kansen van de Stad Brussel een reeks activiteiten. Het doel dit jaar is om het publiek bewust te maken van genderstereotyperingen op de werkvloer. Christelle Pandanzyla, medeoprichster van ‘Empow’her Network’ toont een documentaire over vrouwelijke ondernemers uit het Afro-Caribisch gebied in Brussel.

Pandanzyla is al bijna tien jaar actief in de ondersteuning van ondernemers uit de Afrikaanse diaspora ten zuiden van de Sahara. Sinds 2016 is ze samen met een vriendin medeoprichtster van het professionele netwerk voor zwarte vrouwen, Empow'her Network.

U organiseert een filmvertoning en een conferentie onder de titel 'Elles Bossent'. Waar gaat het over?
"Elles Boss(ent) is afkomstig uit de show 'Elles Boss' die ik in januari lanceerde op VoxAfrica. Het is een programma van 13 minuten dat het parcours van Afrikaanse vrouwelijke ondernemers in België en van vrouwelijke ondernemers op het Afrikaanse continent voorstelt.

Voor de 'Week van de rechten van de vrouw' focus ik op vrouwelijke ondernemers uit de diaspora in Brussel. Ik wilde een kleine kwinkslag toevoegen en tegelijk de link behouden naar het originele programma. Vandaar dat de titel 'Elles Boss(ent)' is geworden. Uit dat woord lees je niet alleen 'werk' af maar ook 'baas'."

Met de filmprojectie en de conferentie wil ik de Brusselse vrouwelijke ondernemeres laten zien. Ze bestaan, maar komen in de media niet aan bod. Dat terwijl er in verband met corona honderden reportages over veerkrachtige ondernemers zijn verschenen in de pers. Met deze documentaire wil ik de aandacht vestigen op de clichés die nog steeds bestaan over het ondernemerschap van vrouwen uit de Afro-Caribische diaspora."

Christelle Pandanzyla

| Christelle Pandanzyla

Hoe kunnen deze Afro-Caribische ondernemers clichés overwinnen?
"Wij moeten ons veeleer afvragen hoe wij de samenleving kunnen leren deze clichés te overwinnen. Vrouwen zijn er, ze werken, ze dragen bij tot het economisch weefsel van België, ze zijn veerkrachtig. Zij kunnen niet ook nog de leiding nemen over het bestrijden van die clichés.

De verschillende steun- en financieringsstructuren moeten dringend beseffen dat zij meer te weten moeten komen over het ondernemersweefsel van Brussel, dat veel diverser is dan op tv wordt getoond. Deze ondernemers moeten zichtbaarder worden, dit zal ertoe bijdragen clichés te laten verdwijnen. Tot slot is het noodzakelijk de verenigingen en netwerken te steunen die deze ondernemers vanuit de diversiteit begeleiden."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni