Het personeel van de Civiele Bescherming zal niet deelnemen aan het nationaal defilé op de nationale feestdag, zaterdag 21 juli. Dat heeft het gemeenschappelijk vakbondsfront donderdag aangekondigd. Daarmee protesteren ze tegen het schrappen van vier van de zes uitvalsbasissen.
Civiele bescherming doet niet mee aan 'Jambons georkestreerde klucht'
De Civiele Bescherming biedt hulp aan de bevolking bij kleine en grote rampen. Ze biedt versterking aan hulpdiensten met zwaar en gespecialiseerd materieel.
Het personeel "wil niet medeplichtig zijn aan de door de minister van Binnenlandse Zaken, N-VA'er Jan Jambon, en zijn kabinet georkestreerde klucht", aldus de vakbonden ACV en ACOD in een persbericht.
De vakbonden wijzen er op dat de minister tijdens het defilé het nieuwe materiaal van de Civiele Bescherming wil tonen en zo "de bevolking laten geloven dat ze bij een biologische terreuraanslag, een groot industrieel of nucleair ongeval goed beschermd zal zijn".
Geografische dwaling
"Maar waartoe dient de allermooiste racewagen als er geen piloot of mecanicien aanwezig is", klinkt het. Zo hekelen ze de nakende verdwijning van vier van de zes huidige operationele eenheden. "Alleen de eenheid van Brasschaat (thuishaven van minister Jambon), vlakbij Antwerpen, en de eenheid van Crisnée, aan de grens met Limburg, zullen blijven bestaan. Van een geografische dwaling gesproken: alle krachten zullen in het noordoosten van het land geconcentreerd zijn, maar wel door alle burgers worden gesubsidieerd."
Zou het nucleair noodplan in de kerncentrales van Tihange of Doel in werking treden, "zullen de door onze minister van Binnenlandse Zaken zorgvuldig gekozen kazernes rechtstreeks getroffen worden omwille van de dominante windrichtingen", aldus nog ACV en ACOD, die van een "blunder" spreken. "Bovendien glijdt de hulpverlening aan de bevolking, toch de kernopdracht bij uitstek, nu langzaam maar zeker af naar een regionalisering of zelfs privatisering."
Agenten de sigaar
Volgens de bonden zal meer dan 30 procent van de personeelsleden terugkomen in functies "die helemaal niets te maken hebben met hun huidige beroep van redder", terwijl een deel van de agenten die slagen op een examen om hun betrekking te behouden, zal degraderen.
De agenten van de Civiele Bescherming hadden al aangekondigd niet deel te nemen aan "Feest in het Park" in Brussel. Daar stelt de Civiele Berscherming traditioneel haar werkzaamheden aan het publiek voor.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , 21 juli
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.