Concentratiescholen krijgen eigen aanpak

HUB
© Brussel Deze Week
13/06/2012
In september begint in drie Brusselse concentratiescholen het driejarige project Innoveren en excelleren in onderwijs. Dat wil de kwaliteit van het onderwijs in concentratiescholen verhogen.

Hoewel Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) liever gemengde scholen ziet, meent hij dat in bepaalde buurten concentratiescholen niet te vermijden zijn. Hij vindt wel dat de leerprestaties erop vooruit moeten in die scholen. Afgelopen herfst ging hij een kijkje nemen in Amsterdam, waar 'zwakke' concentratiescholen al langer anders aangepakt worden.

In september gaat ook in Vlaanderen een proefproject van start, met name in Brussel, Antwerpen, Gent en de Limburgse mijnstreek. Er zijn drie Brusselse basisscholen geselecteerd: de gemeentelijke Wittouckschool en 't Plant'Zoentje (gemeenschapsonderwijs) in Laken en de vrije lagere school Sint-Karel in Molenbeek. Eén school van elk net, dus.

Per regio worden twee mensen met ervaring in het begeleiden van scholen aangesteld, een soort veranderingsmanagers. Zij zullen de scholen intensief coachen en op verschillende fronten werken: de didactische en pedagogische aanpak in de klas, het leiderschap op school, het welbevinden van de leerlingen en de ouderbetrokkenheid. "Eerst zullen ze ons uitgebreid observeren. We weten nu dus nog niet waar wij aan gaan werken," zegt directrice Pascale Denayer van Sint-Karel.

Daarnaast zal er ook wetenschappelijke begeleiding zijn door een universiteit. Er wordt in het begin een nulmeting gedaan, en dan volgt na elk jaar opnieuw een meting om de vorderingen vast te stellen. Het hele project wordt geleid door een stuurgroep waarin directies, netten, administratie, Onderwijscentrum Brussel en Voorrangsbeleid Brussel zetelen.

Smet trekt voor het nieuwe initiatief een miljoen per jaar uit. Probleem is alleen nog dat er een aanwervingsstop is bij de onderwijsadministratie. Om de onderwijsbegeleiders en de projectleider te kunnen aanwerven moet er dus een andere constructie gevonden worden, mogelijk via de Koning Boudewijnstichting (KBS), die het project (en het geld) zou kunnen overnemen. "We hebben die vraag inderdaad gekregen en beslissen eind juni," zegt Josse Abrahams, de woordvoerder van de KBS.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni