Conflict over fusie Vivaqua en Hydrobru van de baan

© BRUZZ
02/06/2017

Er is een akkoord over de uittreding van Vlaamse gemeenten uit intercommunale Vivaqua. Daarmee komt een einde aan het belangenconflict dat het Vlaams parlement heeft ingeroepen. Elf Vlaamse gemeenten wilden uit Vivaqua stappen, omdat ze financiële problemen vreesden na de fusie tussen Vivaqua en Hydrobru.

Het Brussels Parlement heeft vrijdag unaniem een voorstel van ordonnantie goedgekeurd dat de fusie mogelijk moet maken. Dat melden Jan Peumans (N-VA) en Charles Picqué (PS), voorzitters van respectievelijk het Vlaams en het Brussels parlement in een gezamenlijk persbericht.

Het conflict heeft te maken met de fusie tussen Vivaqua en Hydrobru, die eind 2016 werd gestemd in het Brussels parlement. Die fusie moet het Brusselse waterbeheer overzichtelijk maken. Vivaqua is vooral actief rond waterdistributie, terwijl Hydrobru, zich voornamelijk met afvalwaterbeheer bezighoudt. Het grote verschil is dat Vivaqua een financieel gezonde organisatie is en Hydrobru niet.

Tweede verschil: Hydrobru is een puur Brusselse intercommunale, terwijl Vivaqua naast Brusselse ook Waalse en Vlaamse aandeelhouders heeft. De elf Vlaamse gemeenten dachten dat de problemen bij Hydrobru ook op hen een impact zouden hebben. Ze vreesden een financieel verslechterde positie en een hogere drinkwaterfactuur.

Daarom willen de Vlaamse gemeenten uit Hydrobru stappen, maar dat bleek niet mogelijk vanwege de zware voorwaarden in de statuten van Vivaqua. Het Vlaams parlement riep daarom een belangenconflict in, tot onvrede van de Brusselse partijen (ook bij de Vlaams-Brusselse partijen) en werd de fusie on hold gezet. Nu hebben Vivaqua en de gemeenten in kwestie echter een akkoord gevonden over de uittredingsvoorwaarden.

Respectvolle dialoog
“De Vlaamse gemeenten hebben zich ertoe geëngageerd, mits uitvoering van het voornoemd akkoord, zich niet meer te verzetten tegen de fusie tussen Vivaqua et Hydrobru”, aldus Peumans en Picqué. “Via een open en respectvolle dialoog tussen de betrokken actoren is het wel degelijk mogelijk te komen tot concrete oplossingen waarin iedereen zich kan vinden”, klinkt het opgetogen bij de parlementsvoorzitters.

Terwijl een aantal sprekers van oppositie en meerderheid in het Brussels parlement betreurden dat men het tot een belangenconflict had laten komen om nog een onderhandelde oplossing te kunnen vinden, wees parlementsvoorzitter Charles Picqué (PS) erop dat het één van de eerste malen is dat een belangenconflict aanleiding geeft tot een akkoord tussen de verschillende partijen. "Dat zal niet altijd gebeuren", voegde hij eraan toe

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni