Het collectief Congolese ngo's "Le Congo n'est pas à vendre" (CNPAV) hekelt het project voor de productie van biometrische paspoorten dat het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft toegewezen aan een filiaal van het Belgische Semlex. Het project is al enkele maanden onderbroken door een geschil met de Belgische paspoortenmaker.
Congolese ngo's hekelen contract met filiaal Ukkelse paspoortenmaker Semlex
Lees ook: Huiszoekingen bij paspoortbedrijf Semlex
Het CNPAV "stelt met consternatie vast dat het paspoortdossier beheerd blijft worden in totale troebelheid zonder dat ook maar enige officiële communicatie gebeurt door het ministerie van Buitenlandse Zaken", aldus het collectief in een persbericht dat Belga verkreeg. "Bovendien vernemen we via verschillende media dat het ministerie van Buitenlandse Zaken op weg zou zijn om een nieuw contract te finaliseren met de onderneming LOCOSEM voor de productie van paspoorten, waarvan de prijs zou gaan van 185 naar 100 Amerikaanse dollar."
Volgens CNPAV is LOCOSEM niet meer dan een filiaal van Semlex, de onderneming in het centrum van wat de Congolese pers "PasseportGate" noemt. Belga kon geen verduidelijking verkrijgen bij Semlex. Het Congolese ministerie van Buitenlandse Zaken kondigde in juni de tijdelijke stopzetting aan van de productie van biometrische paspoorten om de overdracht van het project te verzekeren na het verstrijken van het vijfjarige contract dat Kinshasa sloot met Semlex. De documenten werden verkocht aan een prijs van 185 dollar, wat onder de duurste ter wereld zou zijn, aldus CNPAV. Congo had eerder al bekendgemaakt het controversiële contract met Semlex niet te verlengen.
Semlex, dat biometrische paspoorten levert en momenteel voorwerp is van een strafrechtelijk onderzoek, had al sinds 2015 een contract met het land. Meerdere anticorruptieorganisaties en 51 Congolese burgers hadden echter zware kritiek op de overeenkomst. Het Ukkelse bedrijf sloot in de jaren 2014-2015 een contract af voor de productie van biometrische paspoorten met het regime van ex-president Joseph Kabila.
Lees meer over: Ukkel , Samenleving , Semlex
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.