Een avondje op restaurant, naar de cinema of naar een zomerbar, is straks wellicht niet meer mogelijk zonder al je gegevens achter te laten. Karine Moykens, de voorzitter van het interfederaal comité Testing & Tracing, wil die zogenaamde "aanwezigheidslijsten" verplichten bij elk evenement.
Contact tracers willen aanwezigheidslijst voor elk event
Dat schrijven de kranten van Mediahuis woensdag.
Het comité is bevoegd voor de erg belangrijke contactopsporing. Moykens vraagt aan de Nationale Veiligheidsraad, die donderdag opnieuw bijeenkomt, om die zogenaamde "aanwezigheidslijsten" te verplichten bij elk evenement.
Concreet moeten organisatoren dan van alle deelnemers de naam, voornaam en het telefoonnummer registreren. "Als een besmet persoon op een event is geweest, zal aan de organisator gevraagd worden die lijst aan de contact tracers over te maken", aldus Moykens. Her en der worden al aanwezigheidslijsten bijgehouden, maar het is vandaag allesbehalve wijdverspreid.
Virus wint aan kracht
Bij de heropstart van de horeca, bijna anderhalve maand geleden, lag het voorstel van verplichte registratie al op tafel. Onder meer cafés en restaurants moesten per tafeltje de gegevens van minstens één klant bijhouden.
Bleek een klant nadien besmet, dan konden andere klanten van die avond worden verwittigd, zodat zij zich preventief zouden kunnen laten testen op het coronavirus. Maar de maatregel haalde de uiteindelijke versie van het horecaprotocol niet. Nu het virus opnieuw aan kracht wint, komt het voorstel opnieuw op tafel.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , aanwezigheidslijst , Karine Moykens , coronacrisis , contact tracing
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.