De contacttracers in Brussel hebben het steeds moeilijker om besmette personen te bereiken. Slechts 55 procent wordt bereikt. “Sla alsjeblieft het nummer van de contacttracing op in je gsm en bel terug”, zegt Karima Amrous, woordvoerder van de Brusselse gezondheidsinspectie.
Contactonderzoek verloopt erg moeizaam
De Brusselse cijfers van het contactonderzoek gaan de verkeerde kant uit, net op een moment dat de tweede golf van de corona-epidemie ook in Brussel aantrekt.
Maar liefst 45 procent van de besmette personen werd in de week van 22 tot 28 juli niet bereikt, noch via de telefoon, noch door thuisbezoek. “Dat is niet goed. In juni werd 24 procent niet bereikt. Dit is een verdubbeling. Het is een verontrustende tendens die we al een tijdje zien. In de week van 15 tot 21 juli werd 37 procent niet bereikt,” zegt Karima Amrous woordvoerder van de Brusselse gezondheidsinspectie (Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie).
Vakantie
Waarom dat zo is, is niet helemaal duidelijk maar bij de gezondheidsinspectie vermoeden ze dat het te maken heeft met de vakantie. "Mensen zijn in buitenland of aan de zee, en bellen niet terug."
De situatie is zorgwekkend, omdat de coronacijfers in Brussel in stijgende lijn gaan. Afgelopen dinsdag contacteerde het callcenter op één dag 254 mensen, een voorlopig record. De afgelopen week zijn er 324 besmette personen met succes gecontacteerd.
In Vlaanderen lijkt de contract-tracing alvast beter te lukken. Het kabinet van minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) meldt dat er een succesratio is van 72 procent bereik binnen de 24u en zelfs 94 procent binnen de 72u. Slechts 6 procent wordt dus niet bereikt, tegenover 45 procent in Brussel.
Burgerplicht
Volgens Amrous zou het ieders burgerplicht moeten zijn om het nummer van de contact-tracing in de gsm op te slaan (02-2141919), zodat iedereen die gebeld wordt en de oproep mist, meteen weet dat er een besmettingsprobleem is en naar het callcenter kan bellen. “Er zijn nu mensen die niet terugbellen wanneer ze een ongekend nummer zien verschijnen. Dat kunnen we zo vermijden."
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.