Crècheplan schakelt versnelling hoger
Lees ook: Crècheplan raakt moeilijk van de grond
Het crècheplan van minister-president Charles Picqué (PS) voorzag sinds 2007 jaarlijks 3 miljoen euro subsidies voor Brusselse gemeenten om kinderopvangprojecten te financieren. Vorig jaar werd dat bedrag met meer dan de helft opgetrokken, tot 4,9 miljoen euro per jaar. Tussen 2007 en 2010 kwamen er in het gewest net geen 900 extra kinderopvangplaatsen bij.
Brussel kampt met een lage dekkingsgraad qua crèches en met de grote bevolkingsaangroei, groeit ook het tekort aan kinderopvangplaatsen. Tussen 2008 en 2020 zal het aantal kinderen jonger dan drie naar schatting met 21 procent toenemen, dat zijn ruim 10.000 extra peuters op twaalf jaar tijd. Op dit moment is er in het Brussels Gewest voor één kind op de drie plaats in een crèche. In de 'arme sikkel' is het probleem het dringendst. Net die wijken kennen het hoogste aantal driejarigen.
De Brusselse regering schakelt het crècheplan nu in een hogere versnelling, met extra budget en meer aandacht voor flexibele kinderopvang. Gemeenten kunnen projecten indienen en subsidies aanvragen. Gemeenten met het grootste opvangtekort krijgen voorrang.
Kinderopvang is gemeenschapsbevoegdheid
Het is nog niet duidelijk welke concrete projecten met het geld zullen gefinancierd worden, en of daar ook Nederlandstalige crècheplaatsen bij zullen zijn. Het crècheplan ligt communautair gevoelig. De Raad Van State oordeelde in 2007 al dat het Gewest met het plan zijn boekje te buiten ging. Kinderopvang is een exclusieve bevoegdheid van de gemeenschappen. Onlangs nog diende de Vlaamse regering daarom een klacht in tegen het plan bij het Grondwettelijk Hof.
Oppositiepartij SP.A ziet nog meer problemen met het nieuwe crècheplan. Volgens Brussels parlementslid Elke Roex gaat twee derde van het geld verloren omdat slechts een derde van de voorziene opvangplaatsen effectief wordt gecreëerd. "Van de 3 miljoen euro toegewezen aan projecten, werd slechts 1,1 miljoen gebruikt," zegt Roex. Het is overduidelijk dat er iets misloopt met de uitvoering van het plan." Roex ziet vooral een probleem met de korte termijn waarop gemeenten een project moeten indienen.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.