In Sint-Lambrechts-Woluwe wordt een complex van sociale woningen sinds woensdag bezet door enkele krakers. De bezetting is een initiatief van de Syndicat des Immenses, de ‘daklozenvakbond’ die werd opgericht door Laurent d’Ursel. “Door de koude is de situatie urgent.”
Daklozenvakbond bezet leegstaande sociale woningen in Sint-Lambrechts-Woluwe
De Syndicat des Immenses - Immenses is een acroniem voor Individu dans une Merde Matérielle Énorme mais Non Sans Exigences - werd opgericht door Laurent d’Ursel, die ook Doucheflux uit de grond heeft gestampt. Uit die vakbond is nu ook het initiatief Immense Occupation ontstaan. Hun eerste wapenfeit is de bezetting van een complex van leegstaande sociale woningen in Sint-Lambrechts-Woluwe. Net vandaag pleiten hulporganisaties als Artsen Zonder Grenzen om lege gebouwen open te stellen, omdat de extra opvangplaatsen voor daklozen niet volstaan.
Woensdag hebben enkele mensen er hun intrek genomen. “In totaal gaat het om net geen tien mensen. Afgelopen nacht hebben een vrouw en haar twee kinderen er geslapen, naast nog enkele andere mensen die uit hun appartement werden gezet”, vertelt d’Ursel, die er woensdag bij was. De locatie van het complex wordt voorlopig nog geheim gehouden, om niet te veel aandacht te trekken. Een akkoord over de bezetting met burgemeester Olivier Maingain (Défi) is er nog niet.
'Onverantwoord'
“Het zijn mooie gebouwen, maar we waren gechoqueerd toen we de slechte staat binnenin zqgen. De woningen staan al lang leeg en wachten op hun renovatie, maar er gebeurt niets mee”, gaat d’Ursel verder. Samen met de bewoners en enkele partnerorganisaties is hij van plan om de gebouwen zelf al deels op te knappen.
De Moderne Woning, de sociale huisvestingsmaatschappij in Sint-Lambrechts-Woluwe, heeft het over een "onverantwoorde bezetting." "Binnenin zijn deze gebouwen echt helemaal rot", bevestigt ook een medewerkster van de sociale huisvestingsmaatschappij. "Er zijn wantsen in de gebouwen en ook vossen. Het houtwerk is zo rot, dat je zo door de vloer zou kunnen zakken." De renovatie van de woningen zou gepland zijn voor eind dit jaar.
Koude
Maingain werd gisteren op de hoogte gebracht van de bezetting. “We hopen op een contract van precaire bezetting. We zijn naar binnen gegaan zonder overleg met de burgemeester, maar we willen tonen dat we er niet zijn om met de wet te spelen, maar dat we verantwoordelijke burgers zijn.”
De bedoeling is om er de komende dagen en weken nog meer mensen in nood te huisvesten, al is dat niet alles. “De prioriteit is om een dak te bieden. Door de koude is de situatie urgent”, zegt d’Ursel. Maar het is ook de bedoeling dat socio-culturele organisaties er aan projecten kunnen werken. “Daarvoor hebben we solide partners, onder meer met United Stages, een cultureel platform.”
Lees meer over: Brussel , Samenleving , kraakpand