Er komt een openbare aanbesteding voor concertzaal Koninklijk Circus. De Botanique, de huidige uitbater, kan zich kandidaat stellen, net als Brussels Expo, dat al langer aast op de uitbating van de zaal. Bij de Botanique blijft er wantrouwen tegenover de Stad Brussel: 'Is het in deze sector niet de taak van de stad om de randvoorwaarden te vervullen zodat de actoren hun rol kunnen spelen, in plaats van die rol zelf over te nemen?'
Dan toch openbare aanbesteding voor Koninklijk Circus
Dat schrijft De Tijd. Het kabinet van schepen voor Toerisme Philippe Close (PS) kon de informatie nog niet bevestigen, maar bij de Botanique gaan ze er wel vanuit. “Wij hebben officieel nog geen weet van de aanbesteding, maar hebben vanuit de Stad wel verschillende signalen ontvangen dat die er komt”, zegt Paul Henri Wauters van de Botanique aan BRUZZ. “Dat is een goede zaak, want we hebben er zelf op aangedrongen.”
De Stad Brussel geeft daarmee toe aan de kritiek. Aanvankelijk leek het erop dat Brussels Expo de concessie in handen zou krijgen, zonder openbare aanbesteding. De Botanique dagvaardde daarop het stadsbestuur en noemde het “pure zelfbediening”.
Brussels Expo is nauw verbonden met de Stad Brussel, want schepen Close is tegelijk voorzitter van Brussels Expo. Bovendien heeft de vzw met Paleis 12 en La Madeleine sinds kort al twee concertzalen in uitbating.
Huurcontract verbroken
De Botanique baat het Koninklijk Circus al uit sinds 1999, maar ze is eigendom van de Stad Brussel. Vorig jaar verbrak het stadsbestuur het contract met de Botanique, dat eigenlijk nog tot 2027 liep. De officiële reden was dat de Botanique de renovatie van de zaal niet zou willen betalen. De Botanique ontkent dat. “Wij hebben bovendien al veel geïnvesteerd in de zaal en organiseren er meer dan 150 activiteiten per jaar, repetities inbegrepen”, zegt Wauters.
De Botanique zal zich bij een openbare aanbesteding zeker kandidaat stellen. Al beseft het cultuurcentrum dat keuze nadien toch gewoon op Brussels Expo kan vallen. “Het vertrouwen in het stadsbestuur is een beetje weg. Deze situatie is toch niet helemaal normaal”, zegt Wauters.
Hij voelt een gebrek aan respect vanuit het stadsbestuur: “Is het in deze sector niet de taak van de stad om de randvoorwaarden te vervullen zodat de actoren hun rol kunnen spelen, in plaats van die rol zelf over te nemen?”
'Onbestaande vraag'
Bovendien vindt Wauters dat Brussel met zijn concertactiviteiten beantwoordt aan een onbestaande vraag. “Ik ben altijd voorstander van meer cultureel leven in Brussel, maar wat concerten betreft is het aanbod al erg groot en is er niet meteen nood aan meer concertzalen.”
Wauters hoopt dat het gezond verstand zal zegevieren: “Als je recht in je schoenen staat en je doet wat je moet doen, wat bij ons zeker het geval is, dan kan het altijd nog”, besluit Wauters.
Lees meer over: Samenleving , Muziek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.