Eerste minister Alexander De Croo (Open VLD) op de persconferentie na het overlegcomité van 14 april 2021

| Eerste minister Alexander De Croo (Open VLD) op de persconferentie na het overlegcomité van 14 april 2021.

De Croo: 'Strengere regels blijven van toepassing in Brussel'

© Belga
20/08/2021
Updated: 20/08/2021 18.43u

Vanaf 1 oktober mogen nachtclubs opnieuw open. Dat heeft het Overlegcomité vandaag beslist. In Brussel blijven strengere regels van toepassing, zo heeft premier De Croo aangegeven. "Wij verstrengen niet, maar versoepelen ook niet", aldus Brussels minister-president Vervoort. Nog in Brussel blijft telewerk aanbevolen. Verder wil het Overlegcomité bekijken hoe de vaccinatie van het zorgpersoneel verplicht kan worden.

Vanaf 1 september zal iedereen thuis opnieuw een onbeperkt aantal gasten mogen ontvangen. Andere maatregelen die reeds beslist werden, zijn de opheffing van het sluitingsuur en van de beperking van het aantal gasten per tafel in de horeca, eveneens vanaf 1 september, en de heropening van de discotheken op 1 oktober.

Voor heel wat activiteiten in clubverband, of op erediensten en begrafenissen vallen de beperkingen weg op 1 september. "Er zal opnieuw gedanst mogen worden", zei premier De Croo tijdens de persconferentie na het Overlegcomité.

Evenementen met minder dan 200 mensen binnen of 400 mensen buiten zullen vanaf 1 september zonder beperkingen kunnen. Organisatoren kunnen er zelf voor kiezen om daarvoor het Covid Safe Ticket te gebruiken.

Verplichte vaccinatie zorgpersoneel

Het Overlegcomité zal bekijken hoe de vaccinatie van het zorgpersoneel verplicht kan worden. "Het zijn de vaccins die de spelregels veranderd hebben", aldus De Croo. "Er zijn weinig landen die verder staan met de vaccinatie. Ik ben trots, maar we mogen niet in slaap vallen. In sommige landsdelen blijft de vaccinatiegraad te laag."

Daarmee verwees de premier vooral naar het Brusselse Gewest. Daar moet de vaccinatiegraad omhoog, vooral door ultragerichte acties. "We moeten de gaten in de verdediging dichten", zei De Croo. Gemeenten waar de vaccinatiegraad lager is dan 70 procent zullen het Covid Safe Ticket kunnen invoeren.

Geen versoepelingen in Brussel

Er komen dus heel wat versoepelingen in de rest van het land, maar niet in Brussel. "We hebben beslist om voor de versoepelingen op de pauzeknop te drukken", zei Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). "We verstrengen niet, maar we versoepelen niet. Dat laat de huidige situatie niet toe."

Dat betekent dat het huidige besluit blijft gelden, "voor alle plaatsen waar de kans dat het virus circuleert groot is, zoals gebedshuizen en de horeca", aldus Vervoort. De bovengenoemde versoepelingen in de horeca, de evenementensector, de erediensten en voor nachtwinkels zullen hier dus niet worden toegepast op 1 september.

De Brusselse regering moedigt de evenementensector aan om vanaf 1 september zoveel mogelijk gebruik te maken van het Covid Safe Ticketsysteem voor binnenevenementen met 200 of meer toeschouwers en voor buitenevenementen met 400 toeschouwers. De Brusselse regering is er voorstander van om het Covid Safe Ticket ook voor andere gelegenheden dan evenementen te laten gebruiken, maar de modaliteiten daarvan moeten nog besproken worden.

Telewerk blijft, in tegenstelling tot in de andere gewesten, sterk aanbevolen. Vervoort belooft ook strengere controles op de toepassing van de coronaregels. Eind september of begin oktober wil de minister-president evalueren of de maatregelen voldoende zijn.

Er is wel één versoepeling die ook in Brussel van toepassing zal zijn. Zo zullen Brusselaars vanaf 1 september thuis een onbeperkt aantal mensen mogen ontvangen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni