In de greep van het coronavirus wordt Brussel solitair, maar solidair

Bettina Hubo
© BRUZZ
17/03/2020

| Netheidsdiensten van Brussel-Stad aan het werk op het Sint-Katelijneplein. Alles wordt ik het werk gesteld om het coronavirus een halt toe te roepen.

‘Gemeen-schappelijke vijand verhoogt solidariteit Brusselaars’

“Hoe erger de situatie, hoe groter de solidariteit,” zegt VUB-professor sociale psychologie Frank Van Overwalle over de solidariteitsgolf die Brussel momenteel overspoelt.

Een gemeenschappelijke vijand, zoals het coronavirus, verhoogt de zorgzaamheid bij de bevolking, zegt hij. Er zijn de dramatische socio-economische gevolgen die de uitbraak van het coronavirus met zich meebrengen, maar deze crisis laat ook zien dat de Brusselaar enorm bekommerd is om zijn naasten.

Burgers bieden spontaan hulp via affi ches, buurtnetwerken en sociale media. Dat hoeft niet meteen te verbazen, zegt professor sociale psychologie Frank Van Overwalle (VUB). “In het algemeen geldt dat, hoe erger een bepaalde situatie wordt, hoe groter en omvangrijker de solidariteit,” zegt hij.

“Er is een gemeenschappelijke vijand, die zich vandaag manifesteert in de vorm van een virus. Mensen voelen zich bedreigd, en dat verhoogt de zorgzaamheid onder de bevolking.” De zwaksten in de samenleving genieten zo van wat extra aandacht. Brusselaars vinden allerlei creatieve manieren om de zwaarst getroffen groepen een hart onder de riem te steken.

Mensen bieden hulp aan om boodschappen te doen of kinderen van werkende ouders op te vangen, en heel wat burgers springen in de bres om de horecasector te steunen. De troeven van virtuele media lijken wellicht nooit zo duidelijk te zijn geweest als in deze coronacrisistijd.

“Het dwingt niet alleen de bevolking tot meer solidariteit. Ook de politiek wordt enigszins verplicht de strijdbijl te begraven,” zegt Van Overwalle, verwijzend naar de federale samenwerking om de crisissituatie te coördineren. 

Sinds Brussel en de rest van het land in de sluimerstand staan door het coronavirus wordt de stad overspoeld door een golf van solidariteit. Met dank aan de Brusselaars en aan de sociale media.

Volgens VUB-professor sociale psychologie Frank Van Overwalle is het een normale reactie (zie kaderstuk). Via Facebookgroepen als 'Spreading Solidarity - not the virus - Brussels' en 'Solidarité Solidariteit Brussels Bruxelles Coronavirus' tonen heel wat Brusselaars zich bereid te helpen nu een flink deel van de bevolking aan huis gekluisterd is en het sociale leven platligt.

Mensen bieden aan om boodschappen te doen voor ouderen uit de buurt die het huis niet uit kunnen, anderen willen leerlingen online helpen met hun schoolwerk, een psychologe biedt aan om telefonische bijstand aan personen in nood te geven, moeders stellen voor om kinderen op te vangen, weer anderen sturen links door van websites met gratis films en documentaires.

De voorstellen zijn vaak heel nuttig, soms ook origineel en creatief. Zo biedt een Elsenaar via de website corona-connect.be aan om verhalen voor te lezen via de telefoon. Elena Gaita van The House of Yoga zet haar yogalessen de komende weken via Facebook gratis online.

Eventuele donaties gaan naar de gezondheidszorg van Italië, haar vaderland. En Ludmilla Kourline biedt op facebook.com/drivethroughersLudo/ lekkere vegetarische afhaalmaaltijden aan. Ze is actief in de horeca en zit nu dus zonder werk. “Op deze manier wilde ik van deze tijd toch nog iets positiefs maken,” zegt ze.

Ook het dreigende tekort aan mondmaskers noopt de Brusselaar tot solidaire initiatieven. Zo vragen Wheel of Care, een Brusselse organisatie van vroed- en verpleegkundigen, en enkele huisartsenpraktijken aan de Brusselaars om mondmaskers in te zamelen.

De Ukkelse artieste Lucie Burton is ondertussen zelf begonnen met het naaien van mondmaskers in kleurige stofjes, zo meldt ze op haar Facebookpagina. De met vrolijke ruitjes, bolletjes, bloemetjes of streepjes versierde lapjes stof bieden geen 100 procentgarantie, laat ze weten, maar ze bedekken wel de neus en de mond. En ze zijn wasbaar.

Huisdieren

Voorts is er in de stad grote bekommernis om het welzijn van de huisdieren. Hiervoor is zelfs een speciale Facebookgroep opgericht: 'Familles d'accueil chats et chiens crise coronavirus'. Heel wat mensen zijn bereid een grote of kleine hond of een kat op te nemen als het baasje er momenteel niet voor kan zorgen.

Anderen laten weten dat ze geen plek hebben voor een huisdier, maar bieden wel aan om andermans kat of hond uit te laten of te voederen. Of de nood aan dergelijke opvang groot is, wordt niet helemaal duidelijk. De pagina vermeldt geen verzoeken van mensen die geen blijf weten met hun beestje.

Solidariteit

De winkel Met Plaizier vraagt een bedrag om de periode te overbruggen.

Sinds maandag houden sommige winkels, hoewel niet verplicht, de deuren dicht uit solidariteit. JBC en Decathlon bijvoorbeeld, maar ook het postkaarten- en posterwinkeltje Met Plaizier - niet te verwarren met de uitgeverij Plaizier - dat Olivier Brouwers in de Spoormakersstraat runt. “Ik vind het niet verantwoord om open te blijven,” zegt hij.

“Ik wil niet de verspreider van het virus zijn.” Maar deze sluiting wordt financieel een harde noot om te kraken. “Het is dramatisch,” zegt Brouwers, die naar eigen zeggen 'in shock' is. “Geen inkomsten, terwijl ik kredieten moet aflossen en huur moet betalen. En het was voordien al niet eenvoudig om te overleven.”

Daarom doet hij op zijn beurt een oproep tot solidariteit. Op het uitstalraam van zijn winkel heeft hij een handgeschreven brief in twee talen geplakt, waarbij hij voorbijgangers en klanten oproept om een bedrag, minimaal tien euro, te storten.

'We zijn een kleine kwetsbare boekhandel. Zonder overdrijving, dit virus kan ons doden', zo staat er te lezen.

Elke storting geldt als waardebon. Als de winkel weer opengaat, mogen alle schenkers hun bon komen verzilveren.

BRUZZ zet uw actie graag in de kijker!

Organiseert u ook een actie of kent u iemand die iets doet? Laat het ons weten via bruzz.be/zorgvoorelkaar

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , coronavirus , covid-19 , epidemie , info-corona.be

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni