De Lille : ‘Gemeenschapscentra zijn grootste cultureel centrum van België’

Bettina Hubo, Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
16/03/2011
Tweeëntwintig gemeenschapscentra, dat kost de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) een smak geld aan onderhoud en renovatie. Tussen 1996 en 2009 gaf de VGC er dertig miljoen euro aan uit, en in het nieuwe investeringsplan 2011-2015 staat nog eens twintig miljoen. Kan de VGC dat blijven bolwerken? We vroegen het aan Bruno De Lille (Groen!), VGC-collegelid bevoegd voor Cultuur. Hij pleit voor meer samenwerking tussen de gemeenschapscentra, zelfs voor clusters, maar aan de Nederlandstalige ankerplaatsen in de wijken wil hij niet raken.

"De VGC gaat uit van een tweesporenbeleid. Aan de ene kant hebben de gemeenschapscentra een uitgesproken lokale functie; ze moeten goed ingebed zijn in de buurt. Daarnaast werken we aan een virtueel Cultuurcentrum Brussel, over de tweeëntwintig heen. Dat kan door de culturele programmering van de centra door de VGC te laten coördineren. Dat heeft een dubbel voordeel: het aanbod wordt beter afgestemd, en we kunnen meer grote producties en evenementen, die Brussel nu misloopt, toch in de hoofdstad krijgen. Het Cultuurcentrum Brussel is beter gewapend om prospectie te doen. Het kan ook zélf producties op het getouw zetten. Belangrijk is dat de Brusselaars op die manier ook bij de gemeenschapscentra over de vloer komen die ze minder goed kennen. Waarom kan iemand uit Ganshoren niet naar Essegem in Jette gaan? Op die manier krijgen we het grootste cultureel centrum van België."

De stap naar fusie en zelfs afbouw van het aantal gemeenschapscentra is dan snel gezet. Is '22' een fetisj?
Bruno De Lille: "Neen. De VGC is eigenaar van de gebouwen, en het personeel is in dienst van de VGC. Toch willen we niet aan onze lokale aanwezigheid raken. We gaan geen centra afstoten. We willen wél dat de gemeenschapscentra zoeken naar schaalvergroting. Haren en Evere bijvoorbeeld hebben vandaag samen één centrumverantwoordelijke. Dat werkt goed. De infrastructuur zelf kan ook mee bepalend zijn bij de synergie. Neem nu Elzenhof en Maalbeek: de een heeft veel lokalen, de ander een goede zaal. Samenwerken heeft daar alleen maar voordelen."

En Heembeek? De bouw van een nieuw gemeenschapscentrum zit in het slop, en het ziet ernaar uit dat Mutsaard zal opgaan in Nekkersdal.
De Lille: "De VGC wil nog altijd mee in Pieter en Pauwel (groot woonzorgproject, red.) stappen, maar dat project moet wel getrokken worden door Vlaanderen. Wij zijn niet aan zet. De VGC moet altijd keuzes maken. We kijken daarbij naar het engagement van de gemeente, naar de kansen die zich aandienen, en naar het publiek dat we kunnen bereiken. Heembeek is niet onze prioriteit."

In de vorige regeerperiode was het dat wél.
De Lille: "Dat heeft te maken met een minister die er woont (Bert Anciaux, SVG/ HUB). Ik doe iets in Koekelberg. Niet omdat Tinne Van der Straeten (Groen!) er gemeenteraadslid is, maar omdat er zich met de aankoop van de KUB-sporthal een kans aandient. Koekelberg is bovendien door meer mensen te bereiken dan Heembeek."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni