De Lille: 'Standpunt Grouwels over Ring is onbegrijpelijk'
Lees ook: Vlaanderen keurt bredere Ring goed
Brussels staatssecretaris voor Mobiliteit Bruno De Lille (Groen) vindt de beslissing van de Vlaamse regering om de Ring rond Brussel te verbreden niet kunnen. "Uit elke studie van de Vlaamse regering blijkt dat een aanpassing aan de Ring moet samengaan met een kilometerheffing", zegt De Lille aan brusselnieuws.be. "Zonder dat bedrieg je de boel. Die aanpassing zal misschien korte tijd een positief effect hebben, maar daarna zal alles dicht slibben."
Volgens De Lille zal de beslissing om de Ring te verbreden weinig zoden aan de dijk zetten. "Men pompt miljoenen in een project dat alleen op korte termijn zal renderen", zegt hij. "Dit zal ook positieve dynamiek in en rond Brussel stilleggen. Het is zo al enorm moeilijk om mensen uit hun auto te krijgen."
Brussel zal ook de grootste lasten van de verbreding en het fijn stof dat ermee samen gaat, te verduren krijgen, meent De Lille. "En kijk naar de spitsstroken op de E40. Minister Crevits gaf zelf toe dat die alleen bij het uitrijden van de stad helpen. Dat is omdat er in Brussel geen extra capaciteit voor auto's is of kan bijkomen. Met de Ring zal je net hetzelfde zien. De lasten zijn dus voor ons."
Grouwels: 'Beslissing geniet mijn volledige steun'
Brussels minister voor Mobiliteit Brigitte Grouwels (CD&V) geeft echter een "volmondig ja" aan de beslissing van de Vlaamse regering. Iets wat De Lille "onbegrijpelijk" vindt. "Dat gaat ook in tegen het standpunt van de Brusselse regering."
Grouwels blijft bij haar stuk; "Het is een belangrijke stap naar een betere verkeersafwikkeling en een beter beheer van het verkeer op de Ring", laat ze weten. "Een slechte verkeerssituatie is niet alleen erg belastend zijn voor het milieu maar betekent ook een enorme verliespost voor onze economie." Grouwels vraagt wel dat er ingezet wordt op openbaar vervoer, de fiets en een hervorming van de autofiscaliteit.
Minister Guy Vanhengel (Open VLD) is ook tevreden met de voorgestelde verbreding. Hij is verheugd dat er nu "ten minste in een concreet dossier, een hoogdringende beslissing op tafel ligt". "Het is nu aan de verschillende actoren om te overleggen", klinkt het.
SP.A gespleten
Ook binnen de SP.A zit men in een spagaat over de beslissing; In Vlaanderen maken de socialisten met Pascal Smet en Ingrid Lieten deel uit van de regering die de verbreding goedkeurde, maar de Brusselse fractie is bij monde van Jef Van Damme tegen.
Lees meer over: Samenleving , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.