De Moor garandeert dat er donderdagnacht geen kinderen op straat slapen

© Belga - BRUZZ
20/10/2022

Volgende nacht zullen geen kinderen op straat moeten slapen. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) donderdag verklaard in de Kamer, waar ze aan de tand werd gevoeld over de aanslepende opvangcrisis. "Ik roep iedereen op uit de ideologische loopgraven te komen en samen te werken voor oplossingen", aldus de Moor.

Ons land kampt al maanden met een nijpend tekort aan opvangplaatsen voor asielzoekers. Vorige week bleek dat er zelfs voor gezinnen met kinderen geen plaats meer was en dat die dus de nacht op straat moesten doorbrengen.

Het kernkabinet raakte het vorige week eens 150 personeelsleden van andere administraties tijdelijk aan Fedasil toe te wijzen om beschikbare plaatsen te operationaliseren. De Moor pleitte woensdag voor een grootschalige humanitaire noodopvang, maar het kernkabinet bereikte daarover geen akkoord.

Liefst elf fracties, ook elke meerderheidspartij, voelden de staatssecretaris donderdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje aan de tand over de opvangcrisis. Het goede nieuws is dat iedereen het er over eens is dat kinderen niet op straat thuishoren. Maar voor de oplossingen wijst iedereen naar elkaar, stelden Greet Daems (PVDA) en Ben Segers (Vooruit) vast.

In elk geval kon donderdag voor alle families met kinderen die zich aandienden én voor de niet-begeleide minderjarigen een opvangplaats worden geregeld, aldus de Moor.

De Moor over het tekort aan opvangcapaciteit en personeel bij Fedasil.

Defensie

Zowel Segers als Tim Vandenput (Open VLD) drongen aan op noodmaatregelen én maatregelen op lange termijn. "Voor spelletjes is de nood te hoog", zei Segers. Volgens Vandenput stoot het asielsysteem op zijn operationele limieten en is er nood aan personeel en samenwerking met Defensie. "Diegenen die dat tegenhouden, houden de crisis in stand", aldus de liberaal.

Eva Platteau (Groen) benadrukte dat nog niet alle plaatsen die de staatssecretaris in juni aankondigde, beschikbaar zijn wegens personeelsgebrek. Ze pleitte ook voor noodopvang, waarbij ook naar Defensie moet worden gekeken.

Hervé Rigot (PS) repliceerde dat Defensie al 700 plaatsen ter beschikking heeft gesteld en bereid is meer te doen. "If you talk the talk, walk the walk", klonk het bij Franky Demon (CD&V). "Het is net iets te gemakkelijk met het opgestoken vingertje naar de staatssecretaris te wijzen. Defensie, de Regie der Gebouwen, alle diensten moeten samen gaan werken."

Extra plaats, extra personeel

De staatssecretaris benadrukte dat de regering al heel wat maatregelen heeft genomen. Zo kwamen er op een jaar tijd 5.000 plaatsen bij, waardoor het totaal nu boven de 31.000 opvangplaatsen zit. De Moor vergeleek het met de 33.400 plaatsen tijdens de vluchtelingencrisis van 2015, waarbij het voor de helft om noodopvang ging.

Bovendien werden er recent extra maatregelen genomen. Zo werden 150 extra mensen voorzien om Fedasil bij te staan en is het de bedoeling dat zowat 2.000 mensen uit het opvangcircuit worden gehaald omdat ze met een vast contract ergens aan de slag zijn. Maar toch zal er daarbovenop nog humanitaire noodopvang nodig zijn, gelooft de staatssecretaris.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Nicole De Moor , opvangcrisis , asielzoekers , opvang asielzoekers , niet-begeleide minderjarige vreemdelingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni