Lieve Polet overleed op 76-jarige leeftijd.

De oprichtster van eetcafé Het Warm Water is niet meer ‘Ze was een inspiratie voor velen’

Jasmijn Post
© BRUZZ
03/07/2022

Brusselaar Lieve Polet richtte het bekende eetcafé Het Warm Water op in hartje Marollen. Ze was ook twintig jaar lang coördinator van het gemeenschapscentrum van Sint-Joost-ten-Node. Afgelopen week liet ze het leven na een noodlottige aanrijding door een vrachtwagen. "Ze heeft heel haar leven gefietst en nu sterft ze door zo'n stom ongeval."

Lieve Polet werd in juni 1946 geboren in Oudenaarde, maar verhuisde al snel naar Neder-Over-Heembeek. Daar groeide ze op en overleed ze afgelopen woensdag op 76-jarige leeftijd, na een aanrijding door een vrachtwagen. Voor de vrienden en familieleden die ze achterlaat zal de Frans Vekemansstraat niet langer verwijzen naar alleen de plaats waar het leven van Lieve is gestart, maar ook naar waar het tot een einde is gekomen. Ze is op dat moment in haar thuisgemeente om met de fiets een boodschap te doen.

Lieve groeide op in een katholiek gezin, haar ouders waren onderwijzers. Het is een familie van wereldverbeteraars en pioniers: Lieve's moeder heeft in de jaren 1970 een Oxfam-winkeltje, haar zus Mia is later de oprichter van de natuurwinkel Den Teepot in de Kartuizerstraat in het stadscentrum.

Lieve studeerde sociologie in Leuven en kwam daarna haar eerste liefde tegen. Ze kregen twee dochters, Elke en Tineke, maar scheidden toen de kinderen nog klein waren. Lieve werd aangenomen als coördinator van het gemeenschapscentrum van Sint-Joost-ten-Node, Ten Noey, waar ze twintig jaar is gebleven. Pas toen de kinderen gingen studeren, begon Lieve aan een nieuw professioneel hoofdstuk.

Haar werk in Het Warm Water en Ten Noey stond ten dienste van de Vlamingen in Brussel.

dochter Tineke

Het Warm Water

In eetcafé Het Warm Water komen twee rode draden in haar leven samen: de liefde voor Brussel en voor gezond eten. Het Warm Water – vandaag overgenomen door een collectief dat er biologische maaltijden aanbiedt – werd een ontbijt- en lunchcafé waar alles huisgemaakt werd: van de koekjes bij de koffie tot de muesli, de pannenkoeken en de welbekende kaastaart.

“Het was haar droom om de Duitse ontbijtcafés naar Brussel te halen. Het is idee is uitgegroeid tot een totaalconcept met veel Brusselse gerechten. De ontbijtformules verwezen naar de waterbronnen in en rond Brussel: Minneborre, Duvelsborre of de Wollenborre. Daar kwamen later ook avondgerechten bij. “Ze was vegetarisch gezind, maar begon daar plotseling vleesschotels te maken,” herinnert dochter Elke. Ook de typische ‘kipkap’ – een Brussels gerecht met varkenshersenen – belandt op het menu.

Lieve wilde ook graag het Brussels dialect ondersteunen. Algauw vond het cabaret ‘t Crejateef Complot Zonner Complekse’ - met onder andere schrijver Geert Van Istendael - een onderkomen in Het Warm Water.

“Een flamingant ga ik haar niet noemen, maar ze stond erop dat er Nederlands werd gesproken,” zegt Tineke. De kinderen zijn daardoor ook enigszins beschermd opgegroeid, met vooral bezoekjes aan Nederlandstalige theaters, bibliotheken en cultuurcentra.

lieve_pollet_2_c_marc_gysens_cmyk.jpg

| Lieve Pollet, niet lang voor haar pensioen.

Achttien jaar lang - tot aan haar pensioen op haar vijfenzestigste - heeft Lieve Het Warm Water draaiende gehouden. Het was hard werken omdat ze alles zelf wilde doen, tot de inkopen op de Vroegmarkt aan toe. Het was daarnaast ook een leven met veel sociale contacten. “Haar werk in Het Warm Water stond, net als in Ten Noey, ten dienste van de Vlamingen in Brussel,” stelt Tineke vast. Dat die gemeenschap haar mist, nu ze er niet meer is, merken haar dochters aan de berichten die ze krijgen. "Ze was een inspiratie voor velen."

Naar Oostende

Na haar pensioen richt ze het Repair Café van Schaarbeek mee op net als de lokale ruilgemeenschap LETS Brussel. Ze stond op het punt om naar Oostende te verhuizen - Brussel aan de zee - om daar deel uit te maken van een cohousing community van 60+ers.

Het dodelijke ongeluk op de hoek van het Peter Benoitplein en de Frans Vekemansstraat kwam als een schok voor haar kinderen. “Ze was nog helemaal niet klaar om te vertrekken, ze ging nog een mooi hoofdstuk in haar verhaal schrijven. Ze heeft covid overleefd zonder vaccinatie, ze heeft vorig jaar een hartoperatie overleefd. Nu sterft ze door zo’n stom ongeval, terwijl ze haar hele leven heeft gefietst,” sluit Tineke af.

Het gerechtelijke onderzoek naar de precieze omstandigheden van het ongeval loopt nog.

Wie afscheid wil nemen van Lieve Polet, kan dat doen op donderdag 7 juli, om 11.00 uur in de Aula Daelhof Zemst.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni