Gemeenteraadslid in Sint-Lambrechts-Woluwe Georges De Smul (CD&V) dient voor de vierde keer klacht in bij de Vaste Commissie voor Taaltoezicht over het gemeenteblad Woluwe-Info. Burgemeester Olivier Maingain (DéFI) schendt volgens hem immers al jaren de taalwetten met het eentalige magazine. 'Ik ben het beu dat burgemeester Maingain zich te superieur voelt om rekening te houden met de Vlamingen in zijn gemeente', fulmineert De Smul.
De Smul zet strijd tegen 'onwettig' gemeenteblad Woluwe-Info voort
De centrale kwestie in het debat over de taalwetten en de vermeende schending ervan door de burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe Olivier Maingain is het maandelijks gemeenteblad ‘Woluwe-Info’. Dat wordt volgens De Smul al jaren enkel in het Frans uitgegeven en niet als tweetalig blad, zoals de taalwetten dicteren.
Er is wel een Nederlandstalige versie voor de 2.500 Nederlandstalige inwoners van de gemeente, maar dat is een afgezwakte versie “en valt meestal enkele weken te laat in de bus, als de actualiteit de inhoud al lang heeft ingehaald".
Volgens De Smul weigert burgemeester Maingain al jaren de taalwetten te respecteren. Hij wordt daarin gesteund door zijn partijgenoot Paul Delva en N-VA-parlementslid Liesbet Dhaene, die de kwestie al meermaals aankaartten in het Brussels parlement. Dhaene vroeg ook al een schorsing van drie maanden voor de burgemeester aan.
“De drang van Maingain tot het beperken en beknotten van de taalrechten van de Nederlandstaligen is ronduit zorgwekkend en heeft duidelijk een impact op het behoorlijk besturen van de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe ten aanzien van zijn Nederlandstalige inwoners, ten aanzien van de gemeentelijke financiën én ten aanzien van de relaties met de andere overheden”, zei Dhaene in november.
'Commissie geeft me keer op keer gelijk'
De motie van Dhaene geraakte niet op de agenda van het parlement, omdat de Vlaamse meerderheid er voor koos om over te gaan tot de orde van de dag. Opvallend: de Franstalige partijen MR, Ecolo en PTB wouden het punt wél op de agenda zetten. Hoe dan ook kwam er dus geen schorsing voor Maingain, maar als enig Nederlandstalig parlementslid naast 36 Franstalige gemeenteraadsleden wil Georges De Smul “blijven strijden voor de rechten van de Nederlandstaligen in Sint-Lambrechts-Woluwe”.
En dus dient hij voor de vierde keer al klacht in bij de Vaste Commissie voor Taaltoezicht. “De commissie geeft me keer op keer gelijk. Het gemeenteblad moet gewoon tweetalig zijn, punt. Maingain moet maar eens met de vingers knippen en zijn administratie kan het blad tweetalig maken, dan is de hele zaak van de baan. Maar hij voelt zich daarvoor te superieur, mijn klachten worden steevast weggelachen op de gemeenteraad”, aldus De Smul.
Eerder dreigde minister-president Vervoort (PS) ermee dat hij de rekeningen van de gemeente niet zou goedkeuren als de taalwetten blijven geschonden worden. De rekeningen werden ondertussen wel goedgekeurd, weliswaar met de melding dat ze volgend jaar niet meer zouden goedgekeurd worden als het informatieblad tegen die termijn nog niet aangepast was. “Burgemeester Maingain kreeg dus een vrijgeleide om zeker nog een jaar ongestraft verder te doen”, aldus Dhaene.
Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.