Brussels minister van Plaatselijke Besturen Bernard Clerfayt (DéFI) heeft 'De Toekomsten van Brussel' gelanceerd, een project dat de burger betrekt bij het herbekijken van de organisatie en de werking van de Brusselse instellingen. Op 7 november start de raadpleging van duizend burgers via een online enquête.
'De Toekomsten van Brussel' peilt naar mening van Brusselaar over de instellingen
Volgens de DéFI-minister klinkt er heel wat kritiek over de Brusselse instellingen: er zijn te veel verkozenen, de straten liggen er vuil bij, de cultuur is te duur, Brussel wordt slecht bestuurd, ... "De kritiek is soms pertinent, soms niet. En wordt ze gedeeld door een meerderheid?", vroeg hij zich af.
Daarom lanceert Clerfayt met 'De Toekomsten van Brussel' een project van burgerdemocratie. De Brusselaar weet dat Brussel niet perfect is en het resultaat zijn compromissen 'à la belge', erkent de minister. Dat de verdeling van bevoegdheden leidt tot chaos bleek onder meer in het dossier van Ter Kamerenbos.
"De organisatie en de werking van ons Gewest mogen niet alleen gebaseerd zijn op beleid. Hier is het de bedoeling dat de Brusselaars de toekomst van hun Gewest opnieuw bekijken, en dus de werking ervan en de interactie met de 19 gemeenten herzien", aldus Bernard Clerfayt.
Drie fasen
Om de toegankelijkheid te verhogen verloopt de enquête in het Frans, Nederlands en Engels. De deelnemers kunnen hun mening geven over een reeks thema's zoals de verkiezingen, het vertrouwen van de burgers in hun vertegenwoordigers, openbare netheid, veiligheid en de territoriale indeling van de gemeenten.
De "Toekomsten van Brussel" wordt in drie fasen verdeeld. Na de eerste fase die op 7 november start, wordt de tweede fase gewijd aan de organisatie van debatten tussen institutionele actoren - zowel lokaal als gewestelijk. In de laatste fase zullen ontmoetingen plaatsvinden tussen burgers en institutionele vertegenwoordigers.
Ten slotte wordt het eindverslag in september 2023 verwacht. Meer informatie op detoekomsten.brussels .
Lees meer over: Brussel , Samenleving , brusselse instellingen , Bernard Clerfayt