Brussels parlement via Facebook

| Het Brussels Hoofdstedelijk Parlement telt nu gegarandeerd 72 Franstalige verkozenen en 17 Nederlandstalige (archiefbeeld).

Défi wil af van de gegarandeerde 17 Nederlandstalige verkozenen in het Brussels parlement

Tibert Blommaert
© BRUZZ
07/11/2024

De Franstalige partij Défi wil dat het aantal parlementsleden in het Brussels parlement wordt afgeslankt. Om kosten te besparen. Maar ook om principiële redenen. Ze stellen daarbij voor om de gegarandeerde 17 Nederlandstalige zetels af te schaffen. “Het principe van één persoon, één stem bestaat nu niet in Brussel.”

De vijfkoppige Défi-fractie heeft daarvoor woensdag in het Brussels parlement een voorstel van resolutie ingediend, dat meldt de RTBF. Vrijdag wordt de tekst besproken op de plenaire vergadering.

In die resolutie pleit de partij ervoor om het aantal parlementsleden te verminderen van 89 naar 60 en om de voorbehouden 17 zetels voor Nederlandstaligen volledig af te schaffen. Défi wil dat het Brussels parlement voortaan verkozen wordt zoals de gemeenteraden, waarbij zowel eentalige als tweetalige lijsten samen aan de verkiezingen kunnen deelnemen. Ook wil de partij af van de meerderheid in beide taalgroepen die nodig is om een Brusselse regering in het zadel te hijsen.

Het huidige systeem, waarbij er in het Brussels parlement gewerkt wordt met twee vaste taalgroepen, met 17 zetels voor de Nederlandstaligen en 72 voor de Franstaligen, wordt gebruikt sinds 2004. Daarvoor hing het aantal Nederlandstalige zetels af van het aantal stemmen dat Nederlandstalige lijsten hadden gekregen bij de verkiezingen.

Oneerlijk en ondemocratisch

De Défi-verkozenen vinden het huidige systeem fundamenteel onfair. “Er is een oververtegenwoordiging van Nederlandstalige parlementsleden. Daardoor bestaat het democratische principe van één man of vrouw, één stem niet in Brussel. Om verkozen te worden als Franstalige heb je veel meer stemmen nodig dan als Nederlandstalige. Wij vinden dat niet democratisch, niet eerlijk en bovendien ingewikkeld”, zo zegt Défi-fractievoorzitter Jonathan de Patoul aan de RTBF.

Volgens Défi werkt dat systeem bovendien een blokkering van de Brusselse politiek in de hand. “Het huidige systeem zorgt ervoor dat er partijen aan Nederlandstalige kant opkomen die hebben begrepen dat het makkelijker is om aan die kant verkozen te geraken”, zo gaat de Patoul verder. “Dat maakt de vorming van een meerderheid aan Nederlandstalige zijde net complexer. Het mechanisme dat begin jaren 2000 werd ingevoerd om de Nederlandstalige minderheid in Brussel te beschermen, keert zich nu tegen hen omdat ze niet langer in staat zijn om meerderheden te vormen."

Bijzondere meerderheid

De resolutie zal niet meteen de samenstelling van het parlement kunnen wijzigen. Het Brussels parlement is daar immers niet voor bevoegd. Daarvoor is op federaal niveau een ‘bijzondere meerderheid’ nodig, wat neerkomt op een tweederdemeerheid in de Kamer en Senaat én een meerderheid binnen zowel de Franstalige als de Nederlandstalige taalgroepen in het federaal parlement. Als de Franstaligen het er intern over eens zouden zijn om de Brusselse instellingen te hervormingen, zullen ze ook nog een meerderheid van de Vlaamse verkozenen moeten zien te overtuigen.

Daar is Défi zich van bewust. Naar eigen zeggen wil de partij met de resolutie vooral het debat over de Brusselse instellingen op gang trekken. "Ook andere Franstalige partijen hebben na 9 juni al gezegd dat het Brusselse kiesstelsel niet werkt. Als dit voorstel wordt aangenomen kan het een sneeuwbaleffect veroorzaken en de zaken op het federaal niveau in beweging brengen.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni