Er zijn te weinig openbare toiletten in Brussel, zeggen verschillende daklozenorganisaties. "Dat is vooral voor vrouwen een probleem", klinkt het. Nieuw is het probleem echter niet.
De vergeefse zoektocht naar een openbaar vrouwentoilet
"Doorgaans probeer ik me niet te veel te storen aan mannelijke privileges, maar er zijn momenten waarop de ergernis gewoon niet te houden is", schrijft auteur Lize Spit in een column in De Morgen. "Bijvoorbeeld wanneer je boodschappen doet in de buurt van het Brusselse Zuidstation, en je op de heen- en terugweg moet passeren langs de verschillende plasgoten die ze daar geplaatst hebben."
In haar column beschrijft ze niet alleen de vuile staat van de urinoirs langs het Zuidstation, en de stank die ze veroorzaken, maar kaart ze ook het gebrek aan openbare toiletten, vooral voor vrouwen, aan. Nieuw is dat niet.
Vorig jaar publiceerde de hulpverleningsorganisatie voor daklozen een kaart met openbare toiletten (en drinkfonteinen). De meeste sanitaire voorzieningen in de openbare ruimte bevinden zich in de Vijfhoek, en in de meeste gevallen gaat het om urinoirs. "Er is nog altijd een groot gebrek, vooral aan damestoiletten", zegt Koen Van den Broeck van vzw Straatplegers vandaag.
Wildplassen
Aan de Steenkoolkaai staat een toiletcabine, die gratis is, en waar zowel mannen als vrouwen gebruik van kunnen maken. "Dit is het enige openbare toilet in de buurt", zegt Sandrine, een dakloze vrouw, die er in de buurt rondhangt. "De meeste openbare toiletten zijn smerig. Soms staat het water tot aan onze enkels. Dan moet ik maar tussen de auto's gaan."
De kaart van vzw Straatverplegers toont dat er onder meer op het Beursplein nog zo'n toiletcabine staat, maar die is door de heraanleg van het plein verdwenen. "Er zijn zeker niet voldoende openbare toiletten", zegt Filip Keymeulen, een straathoekwerker die voor vzw Diogenes met daklozen werkt. "Dat zorgt voor overlast, want mensen gaan dan wildplassen."
Volgens Keymeulen is er niet alleen bij vrouwelijke, maar ook bij mannelijke daklozen een grote vraag naar toiletten in de openbare ruimte. "Toiletten die vroeger gratis waren in de stations, zijn nu betalend. Bovendien zijn ze niet altijd toegankelijk", gaat Keymolen verder. "Het is wel vooral voor vrouwen een probleem."
Lees meer over: Brussel , Samenleving , openbare toiletten
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.