Onderzoek wijst uit dat we de geur van openbare toiletten de meest afstotende stank vinden in onze stad. Nochtans zijn openbare wc's enorm belangrijk. Niet enkel om wildplassen tegen te gaan, ze zorgen ook voor een inclusief stratenbeleid.
BIG CITY. Urinoirs maken je stad inclusief
"Waarom zijn urinoirs zo belangrijk voor een stad?"
In Brussel staan er al openbare toiletten sinds midden negentiende eeuw. Toch duurde het nog tot de twintigste eeuw vooraleer alle huizen in Brussel aangesloten waren op de riolering. Voordien deden de Brusselaars hun behoefte in een pot die ze daarna uitkieperden in de Zenne. Toen de hygiëne in de stad steeds belangrijker werd, zocht men naar manieren om het toiletbezoek hygiënischer te laten verlopen. Zo zagen de openbare wc's het levenslicht.
Het waren houten hokjes of urinoirs in doodlopende steegjes of zijstraten. De meest inventieve oplossing was het urinoir in het onderste deel van een lantaarn.
Dit soort openbaar toilet vind je helaas niet meer terug in onze straten, maar heel wat andere modellen wel. Gelukkig maar, want ze zorgen ervoor dat iedereen overal en te allen tijde gratis naar de wc kan. Het gebeurt nog te vaak dat mannen wildplassen op straat, of vrouwen op zoek moeten naar een wc in een café of restaurant.
Maar openbare toiletten verkleinen ook de potty parity oftewel de toiletongelijkheid. Naar het toilet gaan lijkt een evidentie maar dat is het zeker niet voor iedereen. Denk maar aan degenen die geen huis, en dus ook geen kleinste kamertje bezitten. Ook zij hebben het recht om met de nodige privacy hun behoefte te doen. Met toegankelijke wc's voorzie je hen op die manier in basishygiëne en, nog veel meer dan dat, behouden ze hun waardigheid.
Toiletongelijkheid
Maar dan is er nog die andere toiletongelijkheid, tussen mannen en vrouwen. Naar het toilet gaan is voor een vrouw minder evident dan voor een man. Eenvoudigweg omdat een vrouw niet zomaar overal rechtopstaand kan plassen. Aan een openbaar urinoir heeft een vrouw niets. Toch zijn de openbare wc's meestal urinoirs en geen gesloten wc-cabines. Daarenboven zijn deze gesloten cabines vaak smerig, wat het zittend plassen minder aangenaam maakt.
Brussel-Stad is zich van deze ongelijkheid bewust. Er kwamen al een paar gesloten cabines bij. Al blijkt een formule om deze dagelijks te onderhouden moeilijk. Een andere mogelijkheid zijn de gastvrije toiletten. Dat zijn bijvoorbeeld horecazaken, waar je welkom bent voor een toiletbezoek. Al deze opties zijn opgenomen in het toiletplan van Brussel-Stad. Hiermee wil het bestuur tegemoetkomen aan de openbare behoefte voor de basisbehoefte.
Je zou dus kunnen stellen dat je aan de hand van de hoeveelheid en de staat van openbare toiletten kan zien hoe inclusief het stratenbeleid van een stad precies is. Want iedereen heeft het recht om op zijn of haar gemak naar het gemak te gaan.
- VOLGENDE KEER Werd de praline uitgevonden in Brussel?
Zelf ook een vraag voor Big City? Stel hem hier
Big City
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Big City , urinoir , openbare toiletten , wildplassen , toiletplan
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.