Jourdanplein

'De Wolf duwt zichzelf in slachtofferrol'

Mathieu De Clercq
© Brussel Deze Week
30/04/2014

De frietjes van Antoine, de taartjes van Au Vatel en de terrasjes van de talrijke restaurants. Het Jourdanplein in Etterbeek heeft heel wat te bieden. Ook een honderdtal parkeerplaatsen. Die ziet Beliris, de federale spaarpot voor de verfraaiing van Brussel, liever verdwijnen. De handelaars van het plein gaan niet akkoord en laten dat met affiches blijken. Na een vergadering met de handelaars vorige week heeft burgemeester Vincent De Wolf (MR) beslist om hen resoluut te steunen.

A l in 2003 kwam burgemeester De Wolf met een plan voor de heraanleg van het Jourdanplein. Sindsdien is het een twistappel tussen Beliris, de gemeente en de handelaars. Over één ding zijn alle partijen het eens: het moet een modern stadplein worden. Over de precieze invulling van de heraanleg en modernisatie zijn de meningen verdeeld. Beliris, het federaal fonds voor Brussel en financier van het project, stelde in 2008 voor om een ondergrondse parking te bouwen met een autovrij plein als gevolg. Burgemeester De Wolf (MR) verkoos een parkeergarage onder de naburige Froissartstraat, zodat de handelaars op het plein weinig nadeel zouden ondervinden van de werkzaamheden. Daar werd eerst voorkeur aan gegeven, tot bleek dat de Froissartstraat een uitgebreide werf niet zou aankunnen. Een half jaar later werd gekozen voor een autoluw plein met dertig parkeerplaatsen bovengronds en een ondergrondse parking.

De handelaars van het plein in de Maalbeekvallei zagen dat echter helemaal niet zitten. Een klacht over de vrees voor een verlies aan inkomsten door langdurige werkzaamheden werd gehoord in 2010 toen beslist werd het plan voor een ondergrondse parking te laten varen, ook al had het Gewest beloofd hen een financiële schadevergoeding te geven.

Omkeerbaarheidsclausule
Sommige handelaars waren nog steeds ontevreden over de vermindering van het aantal verkeerplaatsen op het plein. In 2012 werd daarom een aangepast plan gelanceerd waarbij, bovenop de dertig parkeerplaatsen op het plein, klanten en bewoners ook zouden terechtkunnen op tachtig parkeerplaatsen in een aanpalende ondergrondse parking en in de garage Forte dei Marmi.

Op 13 januari van dit jaar werd de vergunningsprocedure gestart met een openbaar onderzoek.

Opnieuw gingen de handelaars niet akkoord. Volgens hen zouden potentiële klanten hun auto niet in een garage parkeren voor vijf minuten shoppen. Voor caféhouder Bernard Lemort zijn dertig bovengrondse parkeerplaatsen bovendien absoluut niet voldoende. “Zeventig parkeerplaatsen zal de handelaars wat meer ademruimte geven. Uit voorbeelden als het Flageyplein bleek dat een autovrij plein geen garantie is voor meer klanten. En dan weet ik genoeg.” De gemeente voerde daarom een ‘omkeerbaarheidsclausule’ in waarbij het plan met dertig parkeerplaatsen voor een periode van zes maanden tot één jaar zou uitgeprobeerd worden. “Als daarna zou blijken dat de handelaars door de werken financieel lijden, keren we terug naar de situatie zoals die vandaag is,” aldus burgemeester De Wolf.

Op de overlegcommissie vorige week dinsdag werd duidelijk dat Beliris, dat bereid is vier miljoen euro in de heraanleg van het Jourdanplein te pompen, niets van de clausule wil weten. Tientallen handelaars lieten op de commissie daarover hun ongenoegen blijken. Een van hen was Sylvie Vandecruys, eigenares van restaurant Vimar: “De meeste handelaars zijn voorstander van de modernisatie van het plein, maar niet op deze manier. Zestig à zeventig parkeerplaatsen moeten zeker behouden blijven. Sommigen zien zelfs liever niets veranderen.” Aan sommige etalages op het plein hangen affiches waarin de handelaars duidelijk maken tegen het huidige plan te zijn.

De overlegcommissie, voorgezeten door burgemeester De Wolf, besloot gehoor te geven aan de klachten van de handelaars en gaf een negatief advies voor het plan. “Beliris heeft de omkeerbaarheidsclausule namelijk niet opgenomen in haar plannen,” aldus De Wolf.

Nieuw onderzoek
Oppositielid Damien Gérard(cdH) vindt het vooral opvallend dat burgemeester De Wolf in de maanden voor de verkiezingen de heraanleg van het plein bovenaan de agenda zet. “Na meer dan tien jaar ligt er nog steeds niets concreet op tafel. De burgemeester wil iedereen blij maken maar dat gaat niet. Nu duwt hij zichzelf in een slachtofferrol door de schuld van de vertraging schijnbaar door te schuiven naar Beliris.” De bal ligt nu in het kamp van Beliris, zegt schepen van Openbare Werkzaamheden Rik Jellema (Groen). “Het huidig openbaar onderzoek bevat geen omkeerbaarheidsclausule. Een nieuw onderzoek is dus noodzakelijk om verder te gaan. Het is nu afwachten wat de houding van Beliris zal zijn. Ik verwacht niet dat er voor de verkiezingen nog iets zal gebeuren. Zowel de gemeente als Beliris beginnen de situatie een beetje moe te worden, denk ik."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni