Dejonghe: 'Te weinig aandacht voor singles'
Lees ook: Elsene wordt te duur voor alleenstaanden
Het Brusselse huisvestingsbeleid is hoofdzakelijk afgestemd op gezinnen met kinderen. "En dat is ook logisch, gezien de bevolkingsexplosie", zegt Dejonghe. "Maar men vergeet dat meer dan de helft van de Brusselse bevolking alleenstaand is."
Voor die groep wordt te weinig gedaan, vindt het parlementslid. "Bij het bouwen wordt te weinig rekening gehouden met hen. Er zijn te weinig woningen tussen 40 en 60 vierkante meter; vaak worden grotere gebouwen dan gewoon opgedeeld, wat voor minder wooncomfort zorgt. Alleenstaanden hebben het dus moeilijker een degelijke woning te huren of te kopen, terwijl ze wel zwaarder belast worden én hun kosten even hoog zijn."
Ook in de sociale huisvesting zijn singles sterk vertegenwoordigd. Momenteel wonen er 15.474 alleenstaanden in een sociale woning, goed voor zo'n 44 procent van het totaal aantal woningen. Bij het Woningfonds wordt zowat 28 procent van de aanvragen voor goedkoop krediet gedaan door singles.
Dejonghe pleit daarom voor een 'singlesreflex' bij beleidsmaatregelen, op fiscaal én sociaal vlak. "Bij het bouwen van nieuwe woningen bijvoorbeeld kan er meer aan de alleenstaanden gedacht worden."
Lees meer over: Samenleving , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.