Elsene wordt te duur voor alleenstaanden
Lees ook: Elsene heeft duurste huizen van het land
65 procent van de Elsense bevolking (die uit 83.000 zielen bestaat) is alleenstaand. Van die alleenstaanden komt maar liefst zestig procent in aanmerking voor een sociale woning. Het enige probleem: van alle wooneenheden in de gemeente is maar vijf procent sociaal. Zo beheert het OCMW van de gemeente zeventig sociale woningen voor een wachtlijst van maar liefst achthonderd huishoudens. In de praktijk duurt het zeven tot tien jaar om een OCMW-woning te huren.
Daarnaast zijn er nog drie andere publieke huisvestingsmaatschappijen in Elsene. De grootste, de Elsense Haard, heeft maar liefst 1.459 wooneenheden, waarvoor er drieduizend wachtenden zijn. Daar komt nog eens bij dat dertienduizend mensen ingeschreven staan in een gewestelijke databank voor sociale woningen.
"Mensen die op zoek zijn naar een sociale woning, focussen dan ook op het hele gewest; het maakt hun niet zoveel uit waar ze uiteindelijk zullen wonen. Dus vinken ze alle gemeenten aan wanneer ze zich aanmelden voor een wachtlijst," vertelt Werner Van Mieghem van de BBRoW daarover.
De Elsense situatie is zeer specifiek, omdat Elsene de duurste gemeente om te wonen is van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Volgens een getuigenis die de BBRoW sprokkelde bij een alleenstaande moeder, was het vroeger perfect mogelijk om voor 350 euro een appartement met twee kamers te huren in de gemeente. Na de komst van de euro, zo klinkt het, vind je nauwelijks een eenkamerappartement onder de 650 euro. De vijf procent sociale woningen in Elsene zijn dan nog eens het laagste aantal in heel het gewest. Ter illustratie: Brussel-Stad heeft bijna twintig procent sociale woningen. Een gemeente met evenveel woningen als Elsene, Anderlecht bijvoorbeeld, heeft er dertien procent.
Prestigeprojecten
Nochtans is er een gewestelijke richtlijn. "Tegen 2020 moeten er vijftien procent sociale woningen zijn," stelt Van Mieghem. "Vandaag is het gewestelijke gemiddelde tien procent." Hoewel Elsene zichzelf ziet als een sociale gemeente - bestuurd door MR en PS; PS levert de burgemeester -, steunt ze tot nu toe alleen grotere projecten met weinig ruimte voor sociale woningen, zoals het prestigieuze ProWinko-project op de Gulden-Vlieslaan.
De Ecolo-oppositie in Elsene heeft het probleem al herhaaldelijk aangekaart. In die zin lezen de cijfers van de BBRoW in deze tijden als een partijprogramma. Wanneer de vraag gesteld aan Van Mieghem wordt, zegt hij daarover: "Mijns inziens heeft Ecolo een nogal dubbele houding tegenover sociale woningen, zowel in Elsene als op het gewestelijke niveau."
Lees meer over: Elsene , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.