De eigenaar van het voormalige Gesùklooster in Sint-Joost heeft voor de derde keer een vergunningsdossier ingediend om het complex om te bouwen tot een luxehotel. Voor de opening wordt nu gemikt op 2017. Maar nieuwe procedures zijn niet uitgesloten.
Derde aanvraag voor hotel in Gesùklooster
Lees ook: Helft Gesùbewoners zoekt nog plaats
De aanvrager wil het klooster ombouwen tot een complex met 75 hotelkamers en 77 appartementen. Voorts zou er ook plaats zijn voor horeca, conferentie- en feestzalen, een bioscoop, een kuuroord en een openbare parking met 195 plaatsen. Goed voor een totale oppervlakte van 32.800 vierkante meter. Het ontwerp is in handen van architectenbureau DDS & Partners en Lionel Jadot voor de binnenhuisinrichting.
Het plan om het klooster om te bouwen tot een hotel heeft al een lange geschiedenis. Reeds in 2004 liet de Zwitserse hotelgroep Rosebud zijn oog vallen op de gebouwen. Twee jaar later volgde een eerste bouwaanvraag maar die werd een jaar later opnieuw ingetrokken door bijkomende eisen van de gemeente Sint-Joost.
In 2008 volgde een nieuwe aanvraag en die resulteerde een jaar later ook in de nodige vergunningen. Die werden in 2010 echter vernietigd door de Raad van State na een klacht van stadsverenigingen Arau en Inter-Environnement Bruxelles. Die eisten dat er ook woongelegenheid kwam.
Daarop paste eigenaar Rosebud de plannen aan. In plaats van een hotel met 150 kamers werd het project opgedeeld in een hotel met 75 kamers en een woongedeelte met ongeveer evenveel appartementen. Na meer dan twee jaar bijkomende studies werd het project voorgesteld begin dit jaar. En nu is er dus opnieuw een vergunningsaanvraag.
Onteigeningsprocedure
De vergunningen zouden in de loop van volgend jaar moeten afgeleverd worden. Voor de opening van het hotel mikt de aanvrager op de zomer van 2017. Maar bij de gemeente Sint-Joost rees de voorbije maanden twijfel rond de intenties van de eigenaar. De vrees bestaat dat die gewoon tijd wint en speculeert op een verkoop. Dit najaar zei burgemeester Emir Kir (PS) nog dat hij liever een ander project zou zien en dat hij een onteigeningsprocedure wil starten. Maar voorlopig kijkt het gemeentebestuur de kat uit de boom.
De groene oppositie heeft het geloof in de goede bedoelingen van de eigenaar al langer verloren. "Het valt op dat er nooit wordt gesproken over de uitbating van het hotel", zegt Frederic Roekens (Groen). "Een luxehotel met 75 kamers lijkt op het eerste zicht ook niet rendabel wegens te klein. Andere hotelprojecten in Brussel met dezelfde capaciteit zijn de laatste jaren in de koelkast gezet of omgevormd tot woonprojecten."
Het voormalige klooster was de voorbije weken in het nieuws omdat een groep krakers uit het gebouw is gezet. Sinds 2010 konden zij in het pand verblijven met een contract van tijdelijke bezetting.
Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.