Situatie Gesùklooster loopt uit de hand
In oktober 2011 ondertekende de vzw Union des Locataires Marollienne (ULM) bij de vredrechter een contract van tijdelijke bezetting. De eigenlijke bezetting was twee jaar eerder begonnen. Op een persconferentie donderdag zei de ULM dat ze in de huidige omstandigheden niet langer de begeleiding kan doen van de bewoners in de Gesùkerk. Behalve een beveiliging van het gebouw wil de ULM dat de elektriciteit en de verwarming wordt hersteld.
'Oor afgesneden'
Er is sprake van prostitutie, brandstichting en vechtpartijen. Als de overheden niets doen om de problemen te verhelpen, zal de ULM mogelijk de begeleiding stoppen. De voorbije maanden zijn er verschillende kleren kleine brandjes ontstaan in de Gesùkerk. De elektriciteit is in zeer slechte staat. Twee dagen geleden heeft een man met een mes een oor afgesneden van een bewoner. Zinken dakgedeelten worden weggenomen en verkocht door de bewoners.
"Wachten de hogere overheden tot er doden vallen, of tot de hele Koningsstraat afbrandt?", stelde Kir donderdag woedend op een persconferentie.
De woede van burgemeester Emir Kir richt zich hoofdzakelijk op federaal staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) maar ook op Christos Doulkeridis. Eerstgenoemde omdat zij naar zijn mening niet in voldoende opvangplaatsen voorziet voor asielzoekers. Laatstgenoemde omdat hij geen aangepast leegstaand gebouw opvordert om de bewoners te huisvesten.
De ULM vraagt aan staatssecretaris Christos Doulkeridis (Ecolo) subsidies uit te trekken voor de bewaking van het gebouw. Nu komt iedereen het gebouw zo maar binnen. Burgemeester Emir Kir reageert met verbolgen. "Een paar bewakers inschakelen is absoluut niet de oplossing. Daar is het nu te laat voor."
Doulkeridis: 'Overleg met gemeente'
Op het kabinet van Doulkeridis wijst men erop dat er nog geen beslissing is gevallen over die bewaking. "We willen eerst overleg met de gemeente hierover".
De burgemeester liet niet in zijn kaarten kijken omtrent een eventuele uitzetting van de bewoners. Op het kabinet van Doulkeridis wijst men er fijntjes op dat indien Kir tot een uitzetting beslist, hij dan bij wet verantwoordelijk is om voor hun herhuisvesting te zorgen.
Kir zegt verder dat hij het getalm beu is van de Zwitserse eigenaar-projectontwikkelaar. Hij overweegt het gebouw ook te onteigenen. De burgemeester heeft ook al plannen. Kir wil van de 11.000 vierkante meter grote site 6.000 vierkante meter omvormen tot woningen, de rest tot handelsruimten en kantoren.
Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.