| Stefan (22) draagt een mondmasker om zijn naasten te beschermen

Deze Brusselaars houden hun masker op: 'Het ging allemaal wat te snel'

Heritie Salvador
© BRUZZ
22/03/2022

Op 7 maart, ruim twee weken geleden is ons land naar code geel van de coronabarometer overgeschakeld. Sindsdien gelden er bijna geen coronamaatregelen meer, ook de brede mondmaskerplicht is afgeschaft. Toch zijn er mensen die hun mondmaskers blijven dragen. Ze leggen bij BRUZZ uit waarom.

Bijna twee jaar na de pandemie en de eerste lockdown kon België de strengste coronamaatregelen schrappen. Voor de meeste mensen was dit een verademing en ook veel Brusselaars leken opgelucht. Maar voor sommigen ging dit allemaal wat te snel. Zij zijn hun mondmasker blijven dragen.

Voor veel risicopatiënten kwam dit nieuws niet zo goed aan, het virus circuleert – zoals ook blijkt uit de recentste coronacijfers – nog steeds. Het is aan hen en hun naasten om zo voorzichtig mogelijk te zijn om een coronabesmetting te vermijden. Stefan (22) is een van die naasten. Hij heeft veel risicopatiënten in zijn leven en kiest er daarom voor zijn mondmasker te blijven dragen.

“Mijn ouders zijn allebei risicopatiënten en ook mijn schoonmoeder is redelijk zwak. Ze heeft een zware operatie ondergaan, waardoor ze te zwak was om zich te laten vaccineren. Daarom blijf ik mijn masker dragen.”

“Maar ik klaag er ook niet meer over,” gaat Stefan verder. “Wij dragen het nu al zo lang dat het een gewoonte is geworden. Natuurlijk ben ik blij dat het niet meer moet. Ik draag mijn masker ook niet de hele dag. Maar zo'n probleem vind ik het dragen van een mondmasker ook niet."

Voor velen is het dragen van een mondmasker een gewoonte geworden. Dit is ook het geval voor Bernd. “Ik denk er niet meer bij na,” vertelt Bernd (67). “Het is zo'n gewoonte geworden. Ik loop nog best vaak met een masker op plaatsen waar dat eigenlijk niet meer hoeft.”

bernd.jpg

| Bernd (67)

“Het is grappig, want in het begin stoorde het me ongelofelijk erg. Ik draag een bril en iedereen met een bril weet hoe irritant dat kan zijn met een mondmasker. Voor de coronacrisis zag ik Aziaten op de luchthaven altijd met een mondmasker rondlopen. Ik vond dat altijd een beetje vreemd, maar nu zijn we precies hetzelfde.”

Aziatische gewoontes

Volgens Heidi (50) kunnen wij daar wel iets leren van de Aziatische gewoonte een masker te dragen. “Ik draag een masker omdat ik last heb van een hoest. Het is geen corona, maar ik wil het niet op mijn geweten hebben dat ik iemand ziek maak. Ik vind zoiets ook wel fatsoenlijk. Er hoeft geen sprake te zijn van een dodelijk virus, voordat je om je medemens begint te geven.”

heidi.jpg

| Heidi (50)

Tevrees (58) is zelf met een Japanner getrouwd. Maar dit wil niet zeggen dat hij vindt dat al deze gewoontes door België moeten worden overgenomen. “Ik draag nog een mondmasker om mijn eigen gezondheid te beschermen. In het openbaar vervoer hoef je in het station geen masker meer te dragen, enkel in de voertuigen zelf. Maar er staat nog altijd te veel volk in het station om voldoende afstand te kunnen houden”.

tevrees.jpg

| Tevrees (58)

"Maar ik vind niet dat we ook een masker moeten beginnen dragen voor een gewone verkoudheid,” gaat Tevrees verder. Ik raad het niemand af, maar het gaat er ook wel een beetje over. Jouw gezondheid is jouw probleem.”

Sociale druk

Met de opheffing van de brede mondmaskerplicht komt ook een bepaalde sociale druk. Na heel wat gedoe over het mondmasker, hoeft dat eindelijk niet meer. Wie zijn masker toch blijft dragen wordt nu het buitenbeentje.

“Het is best vreemd,” vertelt Charlise (20). “De meeste mensen dragen het niet meer, die zijn blij om het af te mogen doen. En dan draag jij hem nog wel en dat voelt een beetje vreemd.” Eunice (20) gaat hiermee akkoord. Zij draagt vandaag geen masker door de warmte, maar herkent de druk. “Je voelt je een beetje buitengesloten als je het draagt.”

charlise_en_eunice.jpg

| Charlise (20) & Eunice (20)

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni