Di Rupo: ‘Groeperingen als Sharia4Belgium verbieden’
In de Kamer zei Di Rupo donderdag dat er gewerkt moet worden aan een juridisch kader om radicale groeperingen te kunnen verbieden. Hij verwees daarbij naar de aanhouding van Shari4Belgium-woordvoerder Fouad Belkacem.
Di Rupo wees er wel op dat er niet alleen respect voor de rechtstaat moeten afgedwongen moet worden, maar dat ook de socio-economische politiek moet worden geïntensifieerd. "Hoe meer stabiele jobs er zijn, hoe meer families waardig kunnen leven en hoe minder aantrekkingskracht groepen die geweld en intolerantie zaaien, zullen hebben."
Minister van Justitie Turtelboom (Open VLD) meent dat de huidige wetgeving al ver gaat, maar nog steeds aangepast kan worden. Zo kan het verbod op extremistische organisaties een belangrijk signaal zijn, maar dat is volgens haar niet voldoende. Een veroordeelde organisatie kan immers op korte termijn de activiteiten onder een andere naam verder zetten.
Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR) laat weten bereid te zijn deel te nemen aan de discussie. Eerder deze week zei directeur Jozef De Wittewel dat "organisaties a priori verbieden niet zo'n goed idee is. Er zijn nu al wetten die de daden van organisaties strafbaar stellen." Hij verwijst daarbij naar de antiracisme- en antidiscriminatiewet. "Men moet niet doen alsof men nu niets kan doen."
Het CGKR diende donderdag klacht in tegen Fouad Belkacem. "Het huidig wettelijk kader laat toe om op te treden tegen dergelijke strafbare feiten. Het Centrum dient daarom klacht in, zodat de politie en het parket deze zaak verder onderzoeken."
Eind juni is er een hoorzitting in de bevoegde Kamercommissie over het onderwerp.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.