Sint-Joost-ten-Node kampt met een enorm hoog aantal zieken en mensen in quarantaine, zo hoog zelf dat de gemeente met moeite nog de eigen dienstverlening kan garanderen. ‘We zitten met een ziekte-uitval tot 60 procent in sommige gemeentediensten,” schrijft de gemeente in een persbericht. “De federale regering moet zijn verantwoordelijkheid nemen en kiezen voor een lockdown!”
Dienstverlening in Sint-Joost in het gedrang door piekend absenteïsme
De gemeente Sint-Joost-ten-Node ziet een stijging van 40 procent in het aantal zieken of mensen in quarantaine bij de eerstelijnsdiensten door de corona-crisis. “Bijvoorbeeld, voor de dienst Netheid zitten we momenteel aan 60 procent, aan 50 procent voor de gemeenschapswachten en 55 procent voor het personeel van de crèches.” De administratieve diensten zitten, ter vergelijking, aan 16 procent ziekte-uitval.
Deze hoge cijfers staan in scherp contrast met Brussel-Stad, waar de algemene ziekte-uitval momenteel op 11,82 procent ligt, en er volgens woordvoerder van schepen van Human Resources Faouzia Hariche (PS) geen groot verschil te ontwarren valt tussen de eerstelijnsdiensten en andere.
Personeel van eigen bodem
Volgens Rudi De Coster, secretaris openbare diensten van de vakbond ACV, moeten de hoge cijfers in Sint-Joost-ten-Node niet verbazen. Ook al scoort Sint-Joost hoog qua aantal besmettingen per 100.000 inwoners, er zijn volgens De Coster nog andere aanwijsbare oorzaken: “Natuurlijk is Sint-Joost niet alleen een van de kleinste maar ook de dichtstbevolkte gemeenten van Brussel. Bovendien werft Kir al jaren enkel personeel aan dat in de gemeente woonachtig is. Dat, gekoppeld aan het gebrek aan tuinen en open ruimte in de gemeente reflecteert zich in dat hoge cijfer. Mensen komen zo nu eenmaal sneller met elkaar in contact.”
De Coster wijst Sint-Joost niet met de vinger, en doet dat ook niet bij andere Brusselse gemeenten. “Natuurlijk zijn de aanpassingen aan de crisis niet altijd zonder problemen verlopen. De gemeenten, net zoals de vakbonden, hebben veel moeten leren. Het was en is bijvoorbeeld niet altijd even makkelijk om te verschuiven naar thuiswerk wanneer gemeentegegevens onder de GDPR (de gegevensbeschermingsregelgeving) vallen. Veel gemeenten hadden daar niet de nodige technologie voor.” De Coster verwijst naar Sint-Lambrecht-Woluwe, waar vorige week een stakingsaanzegging werd ingediend omdat de gemeente thuiswerk voor het OCMW-personeel weigerde.
Federale en gewestelijke niveau moeten meer doen
“Er is een grote diversiteit tussen de verschillende gemeenten en binnen de gemeenten zelf. Zo kunnen de cijfers al eens de hoogte inschieten omdat één zieke ouder toch hun kind naar de crèche blijft brengen, en de crèche dat toelaat. Maar de meeste gemeenten werken pro-actief en laten zoveel mogelijk mensen thuiswerken waar dat kan, en werken in kleinere shiften wanneer thuiswerk niet mogelijk is.”
Kir roept in ieder geval op voor een strengere lockdown, en het ziet ernaar uit dat dit er vrijdagnamiddag zit aan te komen. De Coster roept de Brusselse regering, en meer specifiek de dienst Brussel Preventie en Veiligheid, om een aantal maatregelen op te leggen aan alle gemeenten en die strenger te laten opvolgen: “Het ontbreekt daar voor mij echt aan visie. Maar raken aan de gemeentelijke autoriteit ligt politiek heel moeilijk”.
Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Samenleving , Emir Kir , absenteïsme , aanpak coronacrisis , Rudi De Coster
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.