De dieven verantwoordelijk voor de kunstroof van juli 2013 in het Museum van Buuren onderhandelen met verzekeringsmakelaar Eeckman uit Vorst over losgeld. Dat schrijft La Capitale en bevestigt een welingelichte bron aan brusselnieuws.be. Parket en federale politie houden de lippen stijf op elkaar.
Dieven Van Buurenmuseum onderhandelen over losgeld
In de nacht van 15 op 16 juli 2013 gingen dieven aan de haal met tien werken uit het Van Buuren Museum in Ukkel. De gezamenlijke waarde van de werken werd geraamd op anderhalf miljoen euro. Alleen al het topstuk De Denkster van Kees Van Dongen zou 1,2 miljoen euro waard zijn.
Sindsdien was het stil rond de diefstal. Maar nu is er beweging in het dossier. La Capitale citeert een anonieme bron volgens dewelke (een vertegenwoordiger van) de dieven onderhandelingen zijn gestart voor losgeld in ruil voor de teruggave.
'Geen commentaar'
Die onderhandelingen worden gevoerd met de verzekeringsmakelaar Eeckman uit Vorst. Deze laatste heeft belang bij een teruggave van de werken aan een 'lage prijs'. Als de operatie slaagt krijgt het museum de werken terug maar moet het de intussen uitbetaalde vergoeding aan de makelaar terugstorten.
Zowel het parket, de federale politie als de makelaar zelf geven geen commentaar in deze zaak. Toch bevestigt een welingelichte bron aan brusselnieuws.be dat de onderhandelingen wel degelijk plaatsvinden. Gevreesd wordt echter dat de onderhandelingen zijn bemoeilijkt door het uitlekken ervan in de pers.
Vindersloon
Over de identiteit van de daders is niets bekend. Diegene die onderhandelt is niet per se zelf de dief. De gestolen werken zijn onverkoopbaar in het gewone kunstencircuit. Mogelijk doet de onderhandelaar zich voor als de 'vinder' van de werken, en gaat het in theorie dan niet om het eisen van losgeld maar over een vindersloon.
Een mogelijke deal - die er nu nog niet is - rond een vindersloon heeft in principe geen invloed op een strafrechtelijke vervolging van de daders. De gerechtelijke autoriteiten en de politie onderhandelen nooit over immuniteit voor de daders.
Voor het museum Van Buuren is de diefstal een zware klap. Het zogenaamde zwarte salon van het privé-museum is helemaal ingericht in functie van het pronkstuk uit 1907 van de Nederlandse schilder Kees Van Dongen. Daar hangt intussen een kopie van de Denkster.
Het museum Van Buuren verloor kort na de diefstal nog andere werken. Dan ging het evenwel om de - vrijwillige maar fel bekritiseerde - verkoop van een paar kunstwerken om de renovatie van het museum en de tuin te bekostigen. De veiling van vijftig schilderijen en tekeningen van het museum bracht in oktober 2013 bijna 3,2 miljoen euro op.
Lees meer over: Ukkel , Samenleving , Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.