Directeur Sint-Guido-Instituut: 'Ik heb hier 878 Romelu's'

Karel Van der Auwera
© Brussel Deze Week
22/10/2010
Piet Vandermot, directeur van het Sint-Guido-Instituut, is een tevreden man. “Het programma voldoet aan wat ik hoopte dat het zou zijn."

"Ten eerste omdat TSO in het juiste daglicht wordt gesteld - TSO, dat ik liever Toegepast Onderwijs noem dan Technisch Onderwijs. Net als de A in ASO in mijn ogen niet staat voor Algemeen, maar voor Abstract. Het verschil tussen de twee is miniem, veel van de leerplannen zijn dezelfde. Je hebt kinderen die houden van toepassing, je hebt kinderen die houden van abstract denken. Is het een nu minder dan het andere?"

"Ook wilde ik komaf maken met dat gezever en geleuter over Anderlecht. Anderlecht afschilderen als de onveiligste gemeente - zoals te pas en te onpas gebeurt in de media, in de politiek - is niet correct. Dat leidt tot frustraties, tot geweld. Ik woon hier al zestig jaar en, geloof me, Anderlecht is globaal genomen een aangename gemeente om te leven en te werken. En dat wou ik ook een beetje op tv brengen. Maar niet op idyllische wijze. De werkelijkheid is de werkelijkheid. Zijn ze erin geslaagd? Ja, ze zijn erin geslaagd. Op een objectieve manier. Mooi, maar objectief. Ik heb soms zelfs een traan moeten wegpinken. Omdat ik het mooi vind, ja."

"Drie op de vier leraren stonden niet achter het idee van een cameraploeg op school, dag in, dag uit. Maar ze zijn bijgedraaid. 'Het is goed gegokt van u, het brengt de school in beeld zoals ze is.' Wij hebben mondige leerlingen. Het programma laat zien dat je in Brussel, als je echt wilt, een goede school voor Toegepast Onderwijs kunt uitbouwen. Met anderstalige leerlingen."

"Ik was het aanvankelijk niet eens met de titel van het programma: De school van Lukaku. Ik heb niet één Romelu, ik heb 878 Romelu's. Ik heb het pas geslikt nadat ik de twee eerste afleveringen in preview gezien had. Ik vind dat onze leerlingen het vrij goed doen op tv en dat ze vaak respect tonen voor elkaar en voor elkaars meningen. Als je dat kunt realiseren, dan heb je al veel gedaan. Dat is ook een rode draad in onze opvoedingsmethode. Ga op zoek naar wat je bindt, niet naar wat je scheidt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni