Documentaire over seksisme donderdag in première

Christophe Degreef
© Brussel Deze Week
23/07/2012
Met haar eindwerk 'Femme de la rue' brengt Ritsstudente Sofie Peeters seksisme bij allochtone mannen onder de aandacht. Op 26 juli wordt haar reportage in première voorgesteld in Galeries Cinéma en tegelijkertijd uitgezonden in Terzake.

Toen Peeters enkele jaren geleden in Brussel kwam wonen om er aan het Rits te studeren, had ze niet verwacht dat ze slacht­offer zou worden van allerlei soorten verkeerde aandacht, gaande van het eerder onschuldige "Dag schatje, hoe gaat het?" tot het ronduit degoutante "Wat is je prijs?" Haar frustratie zette ze om in een documentaire, waarin ze vele geviseerde Brusselse vrouwen aan het woord liet, en met de verborgen camera de straat op trok om seksisme te ontmaskeren.

"Ik zeg het niet graag, maar in 95 procent van de gevallen gaat het om allochtone mannen," zegt Peeters. "Vaak zijn 'voorstellen' en verwensingen die vrouwen naar het hoofd geslingerd krijgen, het gevolg van verveling; jongeren hangen wat rond en weten niet wat te doen, oudere mannen zitten in het theesalon. Vaak ook is er wederzijds onbegrip voor onze en voor hun cultuur. Moslims hebben een nogal starre houding tegenover seksualiteit; een rokje dragen als vrouw is al aanstootgevend. Ik heb niet de indruk dat de situatie er sinds mijn onderzoek op verbeterd is, integendeel. Vooral bij warm weer is het erg."

Nog nooit een vrouw veroverd
Volgens Peeters is het wel mogelijk om vooral de jonge daders van seksistische opmerkingen aan te spreken op hun gedrag, en er verbetering in te krijgen. "Een aantal van hen ken ik ondertussen, zij respecteren me nu. Toen ik hun vroeg wat de lol ervan was, moesten ze toegeven dat ze er nog nooit een vrouw mee veroverd hadden. Maar met de oudere generatie mannen is het bijna onbegonnen werk."

Haar documentaire is een persoonlijk verhaal, benadrukt de jonge filmmaakster. "Ze toont hoe ik er persoonlijk mee omga. Andere vrouwen vertellen dan weer over hun mijdgedrag, gaande van nooit meer te voet gaan tot geen rokjes meer dragen."

Naar eigen zeggen stuitte Peeters ook op onbegrip. "Het is niet altijd makkelijk om uit te leggen wat er mis is aan bepaalde opmerkingen. Op zich zijn sommige niet echt kwetsend en lijken ze eerder onbeduidend. Maar de manier van zeggen doet veel."

Op donderdag 26 juli om 20 uur gaat Femme de la rue in première in Galeries Cinéma, Koninginnegalerij 28. Aansluitend is er een debat. Toegangskaartjes op femme.de.la.rue@gmail.com

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni