Midden in tweede lockdown, de teller staat op 22 weken verplichte sluiting, en steeds meer caféuitbaters hebben moeilijkheden met de huur die ze voor hun pand betalen. Sommigen kunnen rekenen op de goodwill van hun verhuurders, een kleine minderheid krijgt wel eens gelijk van de vrederechter als ze weigeren huur te betalen voor de maanden van lockdown. Allemaal wachten ze bang af voor wat nog moet komen.
Doorlopende huur en prijsverhoging brouwers drijven caféuitbaters in het nauw
Zo zagen Sven en Esther, de uitbaters van Affligem Café Brussels, de ene na de andere aangetekende brief in hun brievenbus belanden. “Zowel tijdens de eerste als de tweede lockdown is onze huur gewoon blijven verder lopen, maar we kunnen dat niet meer betalen. Zelfs om juridische stappen te ondernemen hebben we niet genoeg geld.”
“We wachten af in de hoop dat de verhuurder toch in gesprek wil gaan of met toegevingen komt. Maar of caféuitbaters nu bij een grote of kleine speler zitten, ik hoor overal dat de huur niet zomaar wegvalt."
Sven legt uit dat de verhuurder in hun geval maar een kleine speler is, en het daarom moeilijker ligt om uitstel te geven dan bij verhuurders zoals Ab Inbev, die in april een maand huur kwijtscholden aan de caféuitbaters. “We wachten af in de hoop dat de verhuurder toch in gesprek wil gaan of met toegevingen komt. Maar of caféuitbaters nu bij een grote of kleine speler zitten, ik hoor overal dat de huur niet zomaar wegvalt”, zegt Sven.
Een doorlopende huur in combinatie met gesloten deuren zorgt er in Affligem Café Brussels voor dat ze nog drie jaar zullen moeten werken om de opgelopen schulden te boven te komen. “We waren nog niet gerecupereerd van de eerste lockdown en de tweede stond al voor de deur. Daarbovenop moeten we vanaf januari onze coronalening die we in het begin van de crisis hebben aangevraagd beginnen afbetalen.”
‘Toch logisch als we niet mogen openen?’
Jean-Philippe van De Koning van Spanje, op de Grote Markt, zegt meer geluk te hebben dan zijn collega-uitbaters, omdat Stad Brussel aan hem verhuurt. “Gelukkig voorzien zij wat korting op de huurprijs, dus ik mag niet klagen als ik de verhalen van anderen hoor. Maar de huurprijs op de Grote Markt is niet niks. Sinds juni hebben we ook al 3 miljoen euro omzet verloren.”
Hoewel de uitbater van het etablissement op de Grote Markt niet naar de rechter wil stappen om een kwijtschelding van de huur te eisen, staat hij wel in overleg met zijn advocaat. “Het is niet dat we niet willen betalen, maar als we niet mogen openen is het toch logisch dat het moeilijk is.”
Liters bier voor de straatstenen
De gesloten cafés zitten ook met een voorraad aan bier die ze niet kwijt kunnen, een voorraad die niet eeuwig goed blijft. Op de Grote Markt moet uitbater Jean-Philippe duizenden liters aan bier weggooien. “Wij werken met grote tanken bier. Gelukkig hebben we met onze brouwer Ab Inbev een overeenkomst dat zij het bier vervangen dat vervalt.”
Maar Jean-Philippe kan niet over de hele lijn goed spreken van de brouwers. Zo vindt hij het jammer dat zij net hebben aangekondigd hun prijzen in 2021 te verhogen: “Ze zeggen dat het voor hen ook een moeilijke tijd is geweest, maar wat voor signaal geven ze dan aan de uitbaters? Wij zorgen voor een groot deel van hun winst. Als je een kaartje vanuit de kaartentoren haalt, dan valt alles in elkaar.”
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , horeca corona , huurcontracten
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.