Dovemansgesprek over klokken Sint-Gilliskerk

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
07/03/2013
De klokken van de Sint-Gilliskerk moeten drastisch minder luiden. Dat besliste het schepencollege, dat zo de gemoedsrust van de omwonenden wil sparen. Een maand na de beslissing blijven de klokken echter lustig luiden op het uur én half uur.

De saga rond het al dan niet luiden van de klokken van de Sint-Gilliskerk blijft aanslepen. Na een lange stilte wegens technische problemen, luiden de klokken na renovatie sinds december weer voluit. Meer bepaald van 8.30 tot 19 uur (aanvankelijk zelfs vanaf 7 uur) op het uur, op het half uur en drie keer per dag ook voor het Angelus, een katholiek gebed dat drie keer per dag wordt gebeden.

Dat leidde tot protest van de buurtbewoners, en een interpellatie van oppositieraadslid Alain Maron (Ecolo) in de gemeenteraad.

Op 5 februari besliste het schepencollege van Sint-Gillis dat de klokken enkel nog mogen luiden vóór de misvieringen, en dus niet meer voor de tijdsaanduidingen en het Angelus. Het college verwees daarbij naar een akkoord daarover in 2004.

Volgens schepen van erediensten Carlo Luyckx (PS), de jure lid van de raad van bestuur van de kerkfabriek van de Sint-Gilliskerk, is die beslissing meegedeeld op de raad van bestuur van donderdag 28 februari. Op die vergadering was ook de voorzitter van de kerkfabriek, Francis Marlière, aanwezig.

'Ook moslims zijn blij'
In een gesprek met brusselnieuws.be valt Marlière evenwel uit de lucht. "Dat de klokken niet meer mogen luiden voor de tijdsaanduidingen, dat is me niet meegedeeld", zegt Marlière. "Als het college dat echt heeft beslist, dan zullen we ons daar moeten bij neerleggen. Maar het is toch absurd. Er zijn maar twee mensen die tegen de klokken ageren. Een ervan, een zeer antiklerikaal persoon, heeft me zeer brutaal aangesproken via de telefoon. Ik krijg daarentegen vele reacties van mensen die me feliciteren voor het feit dat de klokken opnieuw luiden. Zelfs moslims zijn blij, want de klokken herinneren hen aan hun gebedsmomenten."

De pastoor van de kerk verzet er zich niet tegen dat het luiden van de klokken op een laag pitje wordt gezet. Marlière daarentegen twijfelt nog. "Misschien moeten we vragen dat het schepencollege zijn beslissing herziet. Klokkengeluiden heb je toch overal in Brussel? En zelfs het gemeentehuis van Sint-Gillis geeft de tijd aan. Bovendien hebben het Brusselse Gewest en de gemeente betaald voor de restauratie van de kerk en dus ook van de klokken, omdat de kerk beschermd is. En nu zouden de klokken bijna niet meer mogen luiden?"

'Geheugenprobleem'
Bij schepen Carlo Luyckx is een heel andere klok te horen. "Als Marlière niet op de hoogte is van de beslissing van het schepencollege, dan heeft hij een geheugenprobleem", zegt hij aan brusselnieuws.be. Het klankspel van het gemeentehuis stoort niemand, want de toren van het gemeentehuis is zowat het hoogste punt van Sint-Gillis. De kerk(toren) daarentegen bevindt zich in een dal. Buurtbewoners kunnen 's morgens niet meer uitslapen."

Luyckx gaat de kerkfabriek opnieuw aansporen om de beslissing van het schepencollege na te leven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni