Op de multiconfessionele begraafplaats in Evere werden in 2020 bijna 1.100 mensen begraven. Dat zijn er drie keer zo veel als in 2019, en daar heeft de coronacrisis alles mee te maken.
Drie keer zo veel uitvaarten op multiconfessionele begraafplaats
Sinds de coronacrisis heeft de multiconfessionele begraafplaats drie keer zo veel begrafenissen gezien, meldt Le Soir zaterdag: 352 in 2019, tegenover 1.088 in 2020.
In het islamitische gedeelte van de begraafplaats gebeuren de ceremonies al een tijdje met de voeten in de modder: met tien à vijftien begrafenissen per dag op het hoogtepunt van de crisis hebben de arbeiders de tijd niet gehad om een weg in gravel aan te leggen.
's Nachts doorwerken
"Tijdens de tweede golf heb ik spotjes moeten kopen zodat we 's nachts konden doorwerken", zegt directeur Ludo Beckers. "Dit is waarschijnlijk de drukste begraafplaats geweest van het land."
De begraafplaats is een van de weinige in België waar moslims volgens de regels van hun geloof kunnen worden begraven: op de zij, met de blik gericht naar Mekka. Maar ook joden, orthodoxe en katholieke christenen zijn er na hun overlijden welkom.
Covid-19 heeft op twee manieren de werking van de begraafplaats beïnvloed, meldde BRUZZ al eerder: allereerst omdat er dit jaar meer mensen gestorven zijn, en ten tweede door de houding van de Marokkaanse overheid, die tijdens de pandemie de repatriëring van lijken verboden heeft. Daardoor waren Belgische moslims verplicht een lokale oplossing te zoeken.
"De begraafplaats raakte de laatste jaren steeds bekender onder de Marokkaanse moslimgemeenschap", zegt Beckers. "Tegelijk beslissen meer moslims om in België begraven te worden, omdat hun familie hier gaat blijven wonen."
"We hebben noch het personeel, noch de autoriteit om begrafenisgangers tegen te houden. Het gaat ook vaak om heel grote gezinnen. Moet je de laatste kinderen dan tegenhouden?"
"Maar het begraven is geen bandwerk", zegt Hakim Debza, die pas begin 2020 als betaalde kracht kwam werken op de begraafplaats, na er eerst lang als vrijwilliger te hebben geholpen. Volgens Debza werkten ze het afgelopen jaar vaak van 9 tot 19 uur.
"We hadden de tijd niet om na te denken over wat er gebeurde, we waren als robotten. Als ik om 20 uur naar huis ging, hoorde ik het applaus voor de zorgsector. Ik wilde enkel mijn laarzen uitdoen, me wassen en gaan slapen. Ze klapten voor de dokters, maar wij, wij waren hier. Elke dag groeven we nieuwe graven."
Le Soir observeerde dat de meeste begrafenisstoeten de limiet van 15 deelnemers niet respecteren. De gebeden van de imam, die hij in open lucht nabij het graf houdt, worden soms gevolgd door 50 à 60 personen.
"Volgens hun geloof zal de overledene meer goddelijke genade krijgen naarmate er meer mensen voor hem of haar gebeden hebben bij de begrafenis", legt Beckers uit. "Theoretisch gezien zou ik ze moeten stoppen, maar dat doe ik niet. We hebben noch het personeel, noch de autoriteit om deelnemers te filteren. Dat is sowieso moeilijk omdat het een ruimte in open lucht is."
"Het probleem is ook dat het vaak om heel grote gezinnen gaat. Moet je de laatste kinderen dan tegenhouden aan de ingang van de begraafplaats?"
Lees meer over: Evere , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.