Vijf gram hasj, veertien bolletjes cocaïne, meer dan dertig Lyrica-pillen en klanten met drugs of messen op zak werden aangetroffen in Café Farragos in de Aarschotstraat. Reden genoeg voor de burgemeester om het café te sluiten. De sluiting past in een lange rij maatregelen om de probleemwijk leefbaar te maken, maar zijn die voldoende? "De problemen in de wijk groeien de gemeente over het hoofd," klinkt het bij de oppositie.
'Drugshol' in Aarschotstraat gesloten, maar 'problemen groeien gemeente over het hoofd'
Politie en drugshonden troffen in Café Farragas verschillende bewijzen aan van de consumptie of handel van drugs. Zowel het personeel als de klanten in de zaak maakten zich daar schuldig aan, klinkt het. Zo bewees de hasj die werd aangetroffen in de personeelsruimte en een zakje cocaïne van 2,9 gram op de vloer in de bar. Resten van cocaïne en crack werden aangetroffen in de toiletten.
In een champagnekoeler werd bovendien een grote hoeveelheid Lyrica-pillen aangetroffen. De pijnstillerpillen worden gebruikt als goedkope drug, vaak door mensen die op straat moeten overleven. Lyrica is in de Brabantwijk een reëel probleem aan het worden. Mogelijk liet iemand de pillen achter in de horecazaak toen de politie de zaak binnenviel.
De zaak blijft de komende zes maanden gesloten op bevel van de politie, zegt Sint-Joost-ten-Nodes burgemeester Emir Kir. Daarna zal de rechter beslissen wat verder zal gebeuren.
Horecazaken sluiten is niet genoeg
"Het etablissement kan niet anders dan een drugshol genoemd worden," reageert gemeenteraadslid uit de oppositie, Frederik Roekens (Groen) die de burgemeester woensdagavond in de gemeenteraad vraagt naar de opvolging van de sluiting. Roekens vraagt zich af of een occasionele horecasluiting zin heeft en omdat de gebruikers toch ergens anders naartoe zullen gaan.
De wijk achter het Noordstation is volgens hem een hub geworden voor mensen die in grote armoede leven en er de drugs vinden om hun ellende te vergeten. Regelmatig gaat het mis: gebruikers verliezen hun zelfbeheersing en moeten worden opgepakt door de politie. Buurtbewoners klagen al langer dat hun wijk onleefbaar is geworden. "De problemen groeien de gemeente over het hoofd," stelt Roekens.
Burgemeester Kir laat weten dat de gemeente elk jaar regelmatig horecazaken sluit. Naast Café Farragos heeft de gemeente een tweede etablissement in het vizier.
Kir verwijst daarnaast naar de verordening die in december van kracht ging om drugshandel en -overlast in de Noordwijk aan te pakken. Recent nog pakte de politie zes personen op die verdacht worden van drugshandel in de Noordwijk.
Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Samenleving , strijd tegen drugs , Emir Kir , Aarschotstraat , Noordwijk , Politiezone Noord