Duizendtal mensen vormen opnieuw menselijke ketting rond Maximiliaanpark

© Belga
13/05/2018

| "Als het moet, doen we dit elke week."

Enkele honderden actievoerders hebben zondagavond voor de tweede maal een menselijke ketting gevormd van het Brusselse Noordstation tot het Maximiliaanpark en rond het park. Volgens de politie ging het om zo'n 1.000 mensen, de actievoerders zelf houden het op ongeveer 1.500. De menselijke ketting is een protestactie tegen de plannen van minister van Binnenlandse Zaken Jambon en staatsesecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (beiden N-VA) om transmigranten in en rond het Noordstation op te pakken en over te brengen naar gesloten asielcentra.

Minister van Binnenlandse Zaken Jambon sloot enkele dagen geleden een akkoord met de betrokken politiediensten om gezamenlijke acties te nemen tegen de aanwezigheid van de transmigranten in het Noordstation. De minister kondigde meteen politieacties aan voor de daaropvolgende dagen.

Het burgerplatform "Plateforme Citoyenne de soutien aux réfugiés" dat al maandenlang asielzoekers en transmigranten in het Maximiliaanpark opvangt, mobiliseerde daarop sympathisanten om, net zoals eind januari, een menselijke ketting te vormen.

"Wij kregen te horen dat er maandagochtend een grote politieactie zou gepland zijn en dat het de bedoeling zou zijn om 70 mensen te plaatsen in gesloten asielcentra", zeggen de deelnemers aan de menselijke ketting. "Wij willen ervoor zorgen dat die 70 plaatsen leeg blijven, en tonen dat repressie geen oplossing biedt voor het vluchtelingenprobleem. Als het moet, doen we dit elke week."

"We vragen ook aan premier Michel om een delegatie van burgers te ontvangen om te spreken over de strenge en onmenselijke migratiepolitiek waar zijn regering voor staat", aldus Mehdi Kassou van het "Plateforme Citoyenne de soutien aux réfugiés".

Rond 19 uur verzamelden de eerste mensen aan het Noordstation.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Maximiliaanpark , Noordstation , transmigranten , vluchtelingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni