Het aantal Brusselse Vlamingen die bij de zorgverzekering zijn aangesloten daalde de voorbije jaren. De plannen van de Vlaamse regering om de premie voor de zorgverzekering te verhogen gaan die trend nog versterken. Dat zegt Netwerk tegen Armoede (NTA) aan brusselnieuws.be.
‘Duurdere zorgverzekering jaagt Brusselaars nog meer weg'
De Vlaamse regering is van plan om de jaarlijkse bijdrage voor de zorgverzekering te verhogen van 25 euro naar 40 of zelfs 50 euro. Het gunsttarief voor de sociaal zwakkeren zou verhogen van 10 naar 20 euro.
In Vlaanderen is elke Vlaming vanaf 26 jaar verplicht om die zorgverzekering te betalen. In Brussel is toetreden vrijwillig.
“Nu al stellen we een daling vast van het aantal Brusselse Vlamingen die bij het systeem zijn aangesloten,” zegt woordvoerder Peter Heirman van het NTA aan brusselnieuws.be.
“In 2009 waren er nog 54.000 Brusselse Vlamingen aangesloten, in 2013 nog 47.000. “De geplande verhoging van de bijdragen zal die trend nog doen toenemen”, aldus Heirman. “Het systeem zou door de Vlaamse overheid veel meer pro-actief moeten gepromoot worden”.
“Vooral de meest kwetsbaren gaan eieren voor hu geld kiezen en bij voorbeeld hun doktersrekening betalen of de schoolfactuur voor hun kinderen, eerder dan bij te dragen tot een systeem waarvan ze mogelijk jaren later de vruchten gaan plukken. In Brussel zit men bovendien met een wachttijd van tien jaar voor wie niet vanaf de 26-jarige leeftijd heeft bijgedragen”.
Inkomen
Voorts vindt het Netwerk dat de hoogte van de bijdrage zowel voor de Vlaming als voor de Vlaamse Brusselaar zou moeten afhangen van zijn inkomen. “Met een forfaitaire (en sterk verhoogde) bijdrage voor iedereen en een verminderd tarief voor een te kleine groep zitten we daar ver vanaf”, aldus het Netwerk.
Bovendien blijft onderbescherming een groot probleem. Wie recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming, betaalt normaal gezien het lagere tarief. Maar slechts één op de drie rechthebbenden vraagt het ook aan.
Het Netwerk vraagt dringend overleg met de Vlaamse overheid.
Lees meer over: Samenleving , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.