Eén op de zes ex-hongerstakers Begijnhofkerk mag blijven

© Belga
03/06/2022

Van de 516 hongerstakende sans-papiers die na hun bezetting van de Brusselse Begijnhofkerk vorig jaar een aanvraag tot regularisatie hadden ingediend, kregen er 90 een positieve beslissing. Dat schrijft De Morgen vrijdag op basis van cijfers van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). Dat betekent dat minder dan één op de zes hongerstakers uiteindelijk in België mag blijven.

Na de actie werden 442 aanvragen ingediend. Die hadden betrekking op 516 personen. Daaruit volgden 55 positieve beslissingen, wat goed nieuws betekende voor 90 personen, ofwel 17 procent. 423 anderen kregen geen verblijfsvergunning, twee aanvragen waren zonder voorwerp en één iemand wacht nog op een beslissing. Een andere werd geregulariseerd om medische redenen. Het leeuwendeel van de aanvragers waren Marokkanen (379), Algerijnen (88) en Pakistanen (16).

"De Dienst Vreemdelingenzaken heeft alle dossiers, sommige tot 300 pagina's dik, grondig bestudeerd", reageert staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). "Ik hoop dat we hiermee de discussie kunnen afronden. We werken voort aan een correct beleid."

Een woordvoerder van de ex-hongerstakers reageert ontzet. "Tijdens het 21 juli-akkoord werden duidelijke richtlijnen gegeven, maar uit de antwoorden van de Dienst Vreemdelingenzaken blijkt dat bij de regularisatieonderzoeken geen rekening werd gehouden met de verankeringselementen in de Belgische samenleving. Zoals met de duur van de procedure, de lengte van het verblijf in België, de familiale banden, of met de gevolgde opleiding en tewerkstelling. Niets van deze positieve elementen werd in de weegschaal gelegd", klinkt het.

Op 21 juli 2021 kwam er na meer dan zestig dagen een einde aan de hongerstaking van de sans-papiers.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni