Eerste Dierenwelzijnscode: vluchtmisdrijf na aanrijding met dier erkend als misdaad

Jasmijn Post
© BRUZZ
08/09/2023
Updated: 08/09/2023 17.29u

De Brusselse regering heeft het eerste Brusselse wetboek voor Dierenwelzijn in eerste lezing goedgekeurd. De codex Dierenwelzijn bouwt verder op de wettekst dat een dier 'een wezen met gevoel' is en het werkt de juridische consequenties van die notie verder uit. Een voorbeeld: vluchtmisdrijf na aanrijding met een dier zou strafbaar worden.

Vandaag is het strafbaar om geen hulp te bieden aan een persoon in nood. Zodra het nieuwe wetboek is goedgekeurd, geldt dat ook voor dieren. Dat betekent dus dat wie een hond of vos aanrijdt op straat en geen hulp biedt, risico loopt op een sanctie.

Ook wie een duif aanrijdt? "In theorie wordt dat ook strafbaar," bevestigt Pauline Lorbat, woordvoerster van bevoegd minister Bernard Clerfayt (Défi). Ook de straffen voor dierenmishandeling gaan omhoog. De sancties lopen op tot een gevangenisstraf van vijf jaar en een geldboete tot 500.000 euro.

Begraven met huisdier

Ook opvallend is de positie van het huisdier, dat als volwaardig lid van een huishouden wordt erkend. Denk bijvoorbeeld aan de wettelijke omkadering in het geval van een echtscheiding. Het wetboek adviseert rechters om het belang van het dier in overweging te nemen bij de keuze over de voogdij. Die maatregel is een primeur in België: in Vlaanderen en Wallonië bestaat het nog niet. Het Brussels Gewest haalde de mosterd in Spanje, waar al wel een dergelijke maatregel bestaat. "We wilden een zo modern mogelijke codex voorstellen," verklaart Lorbat.

Bovendien wordt het mogelijk gemaakt voor Brusselaars om een gezamenlijke begrafenis te regelen met hun overleden huisdieren, waarbij de stoffelijke resten van het dier bij de eigenaar kunnen worden geplaatst. Daarover bericht Le Soir en op het kabinet-Clerfayt bevestigt men dat het wetboek tegemoet komt aan een reële vraag.

"Sommige baasjes zien hun huisdier als een onderdeel van het gezin," zegt Lorbat. "Als het baasje nog in leven is, dan wordt het dier eerst begraven. Zo niet, dan kan het baasje in het testament laten opnemen waar het dier zal worden begraven."

Verbod op dierenmarkten

Daarnaast zal de nieuwe Dierenwelzijnscode een verbod instellen op de verkoop en tentoonstelling van levende dieren op markten. Dit verbod heeft invloed op de traditionele dierenmarkten, zoals de zondagsmarkt in Anderlecht naast de Slachthuizen en de Jaarmarkt van Jette.

De nieuwe codex Dierenwelzijn is volgens het kabinet-Clerfayt een logisch gevolg op de erkenning van de nieuwe status van het dier als wezen met gevoel, een wetswijziging die de Brusselse regering jaren geleden goedkeurde.

Dierenrechtenorganisatie GAIA ziet de erkenning van die nieuwe status terug in de Dierenwelzijnscodex en reageert tevreden. Toch zijn er volgens GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch een paar gemiste kansen. Zo betreurt hij dat het gebruik van proefdieren op de universiteiten niet aan banden is gelegd. Ook vindt hij het spijtig – maar niet verrassend – dat onverdoofd slachten nog niet is verboden in de slachthuizen van Anderlecht. Hij hoopt dat de Brusselse parlementsleden die destijds een verbod wilden op onverdoofd slachten, nog van zich laten horen voordat het wetboek wordt gestemd.

Want het wetboek is nu pas in eerste lezing goedgekeurd. Daarna volgen nog een tweede en derde lezing en ook de Raad van State moet zich nog uitspreken over de tekst. Op het kabinet-Clerfayt bestaat de wens dat de finale tekst in januari 2024 gestemd zal worden door het Brussels Parlement.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni