Elsene wil nog steeds eigen politiezone
"Het gemeentebestuur wil zijn beleid ten opzichte van de decentralisatie of de verspreiding van de politiezone Brussel-Elsene voortzetten." Zo staat het onder de titel 'prioriteiten' in de beleidsverklaring 2013-2015 van de MR-PS-meerderheid. Even verder in datzelfde document staat ook dat de autonomie van Elsene versterkt moet worden "in afwachting van de defusie" en dat de gemeente "financiële verstikking als gevolg van de door de politiezone opgelegde lasten moet voorkomen."
Op zich is dat geen groot nieuws, want de gemeente heeft de politiezone altijd al een te grote kost gevonden. De dotatie die de politiezone dit jaar van Elsene krijgt is met meer dan één miljoen euro toegenomen ten opzichte van 2012 en stijgt jaar na jaar.
Maar de zinnen staan in een document dat duidelijk stelt dat de gemeente financiële problemen heeft. Het is de eerste keer dat de Elsense meerderheid de financiële problemen zo helder samenvat. Kort samengevat wilt dat zeggen dat Elsene nu pas echt een argument heeft om de splitsing van de zone met Brussel-Hoofdstad door te duwen.
"We blijven bij ons standpunt," zegt Willy Decourty (PS). "Al lang voor de verkiezingen hebben de gemeenteraden van Brussel en Elsene een motie aangenomen die de weg naar een defusie vrij moest maken. Maar door de moeilijkheden bij de vorming van de federale regering in 2010 en 2011 is het dossier wat naar het achterplan verwezen en de nieuwe federale regering is er ook niet meer op teruggekomen. Maar als de regeringsvorming in 2014 goed lukt, dan zien wij niet in waarom we de defusie of verspreiding (wanneer Elsene naar een andere politiezone zou gaan, red.) niet zouden voortzetten," zegt de socialist.
Op de vraag of de gemeente door de financiële problemen de wind in de zeilen heeft om de fusie door te voeren, herhaalt Decourty het standpunt dat het van de federale regering afhangt. Zijn schepen van Financiën, Viviane Teitelbaum (MR), antwoordt op dezelfde vraag dat de gemeente veel kosten heeft door de politiezone.
Teitelbaum is na de jongste gemeenteraadsverkiezingen aangetreden als nieuweling en heeft de weinig benijdenswaardige taak om de rekeningen met een plus af te sluiten. Zoniet dreigt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de controle over de uitgaven te krijgen in een daartoe voorziene 'gewestelijke voogdij.' Voor het eerst geeft de Elsense meerderheid ook toe dat die dreiging reëel is. "Wij willen transparant zijn tegenover onze burgers," zegt Teitelbaum. De schepen stelt wel dat de belastingen alleszins niet de hoogte in gaan.
Lees meer over: Elsene , Samenleving , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.