België is op dit moment niet in staat om zijn goedkeuring te geven voor de ondertekening van het Europees-Canadese vrijhandelsverdrag CETA. Europees president Donald Tusk en de Canadese premier Justin Trudeau hebben de Europees-Canadese top van donderdag echter nog niet afgeblazen. "We denken dat de top nog steeds mogelijk is," zo deelde Tusk mee op Twitter, na afloop van een telefonisch gesprek met Trudeau.
Europees-Candadese top donderdag nog niet afgeblazen
Lees ook: Magnette accepteert ultimatum CETA niet
Tusk en Trudeau zouden donderdag op de top hun handtekening plaatsen onder het Europees-Canadese vrijhandelsverdrag CETA. Maar de Belgische premier Charles Michel deelde Tusk maandagmiddag mee dat België op dit moment niet in staat is om het licht op groen te zetten omwille van het verzet van de deelstaten in Franstalig België. Sindsdien bleef het diplomatieke overleg tussen Europese, nationale en regionale leiders echter op volle toeren draaien.
Op het overlegcomité maandagmiddag, dat amper een halfuur in beslag nam, gaven de federale regering, de Vlaamse regering en de Duitstalige regering hun goedkeuring voor de ondertekening van CETA. De Waalse regering, de Franse gemeenschapsregering, de Brusselse regering en de COCOF weigerden zoals verwacht opnieuw het licht op groen te zetten.
PS zegt neen
Eerder bevestigde de PS het neen van Magnette tegen het vrijhandelsakkoord met Canada. Dat stond te lezen op de website van de RTBF. Ze deed dit ondanks het ultimatum van Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad. “Zo’n ultimatum is geen manier van onderhandelen”, zegt Paul Furlan (PS).
Karine Lalieux (PS), schepen van de Stad Brussel en volksvertegenwoordiger, bevestigt dit. “Wallonië zegt neen en de Europese Commissie moet dat respecteren."
Ultimatum niet ernstig
André Antoine (CDH), voorzitter van het Waals Parlement, treedt hen bij: “We willen opnieuw transparantie en democratie bij verdragen met zo'n grote impact op het dagelijks leven van onze burgers.” Een ultimatum is volgens hem daarom niet ernstig.
Om 13.00 uur start een uitzonderlijk overlegcomité tussen het federale niveau en de deelstaten. Later op maandagavond heeft premier Charles Michel contacten met Juncker, Europees president Donald Tusk en de Canadese premier Justin Trudeau.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.