De internationale migratiestromen van buitenlanders uit de Europese Unie was tussen 2000 en 2018 goed voor 55 procent van de bevolkingstoename in Brussel. Sinds 2016 stabiliseert het aantal Europese burgers in België.
Europese migranten goed voor helft van bevolkingsgroei
Lees ook: Kleinere bevolkingsgroei door kanaalplan
Dat blijkt uit een onderzoek van ULB-geografe Charlotte Casier naar de buitenlandse bevolking in Brussel.
Door de aanwezigheid van de Europese instellingen leven er liefst 275.000 niet-Belgische EU-burgers in het Brussels Gewest. Dat is goed voor 23 procent van de 1,2 miljoen inwoners die officieel gedomicilieerd zijn in het gewest. Sinds 2016 stabiliseert het aantal Europese burgers.
Nieuwe lidstaten
Tussen 2000 en 2018 kende de Brusselse bevolking een groei van 960.000 naar 1.200.000 inwoners. Dat is een toename van 25 procent. Uit het onderzoek van Casier blijkt nu dat de internationale migratiestromen voor een groot deel de omvang van deze bevolkingsgroei bepalen.
Liefst 55 procent van de groei is toe te schrijven aan buitenlanders uit de EU. De inwoners uit de nieuwe lidstaten (Estland, Letland, Litouwen, Polen, Tsjechië, Slovenië, Slowakije, Hongarije, Malta, Cyprus, Roemenië, Bulgarije, Kroatië, Polen en Tsjechië) zorgen voor de grootste impact.
Jong en vrouwelijk
De verdeling tussen mannen en vrouwen verschilt van nationaliteit tot nationaliteit. Er is een opvallende stijging van het aandeel mannen onder de Polen, Bulgaren en vooral Roemenen. De inwoners van deze nationaliteiten integreren zich bovendien hoofdzakelijk in twee laaggeschoolde sectoren: de bouwsector voor mannen en de schoonmaaksector voor vrouwen.
Daarnaast stelt het onderzoek vast dat de Brusselaars uit de nieuwe EU-lidstaten over het algemeen jong en overwegend van het vrouwelijk geslacht zijn. Het valt ook nog op dat de Europeanen tussen 25 en 54 jaar zijn oververtegenwoordigd in Brussel, terwijl de andere leeftijdscategorieën ondervertegenwoordigd zijn.
Fransen in't zuiden
Waar deze ingeweken Europeanen in Brussel wonen en verblijven, is niet opvallend gewijzigd. De wijken van hun voorkeur zijn voornamelijk hetzelfde gebleven, ondanks het stijgende aantal. De EU-burgers zijn talrijker in het centrum en de eerste Brusselse stadsgordel. Hun aandeel kan in de oostelijke wijken van de Vijfhoek tussen de Louizalaan en de Ambiorixsquare zelfs oplopen tot 40 procent.
Het zuiden van het Brussels Gewest geniet weliswaar de voorkeur van de Fransen, terwijl de Polen, Roemenen en Bulgaren zich vooral in de westelijke wijken van de hoofdstad vestigen.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Europese Unie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.