Experts tegen verbod hoofddoek op school
Een hoofddoek op school en in openbare diensten moet kunnen, behalve bij het gerecht, de politie of het leger. Dat zijn de bevindingen van een werkgroep die zich een jaar lang met de materie bezig gehouden heeft. Ze stelden ze maandag voor tijdens de Rondetafels over Interculturaliteit.
"De verschillende overheden in het land worden ingelicht over onze bevindingen en worden uitgenodigd om onze aanbevelingen toe te passen," zegt woordvoerder Benoit Lannoo van de werkgroep. "Er zijn er gericht aan de federale regering, er zijn voor de onderwijswereld, de mediawereld, ..."
De experts zeggen ook dat enkele feestdagen vrij gekozen moeten kunnen worden, afhankelijk van de godsdienst.
Interculturaliteit is een uitdaging
In haar toespraak tijdens de Rondetafels over Interculturaliteit vroeg minister Milquet Brussel en Wallonië om een actief en individueel inburgeringsbeleid te voeren, naar het voorbeeld van Vlaanderen.
80 procent van de 18 miljoen nieuwe Europeanen van de laatste tien jaar zijn afkomstig van immigratie, aldus de minister. Daarom is het noodzakelijk om een onthaalbeleid en een systematische begeleiding te ontwikkelen. Vanaf hun aankomst moeten de nieuwkomers de taal, de sociale en institutionele structuur van het land en zijn gewesten leren.
Hier zijn concrete maatregelen voor nodig, zoals een plan voor de toegang tot arbeidsmarkt voor alle socio-professionele groepen, en een radicaal plan tegen discriminatie in alle sectoren, zowel de
arbeidsmarkt, als huisvesting, onderwijs, politie en dergelijke.
Daarnaast pleit Milquet ook voor de oprichting van een interministerieel comité en een interfederale adviesraad van de diversiteit.
'Zelfverloochening'
Oppositiepartij Vlaams Belang is begrijpelijkerwijs niet tevreden met de voorstellen. Ze hekelt het feit dat de experten, op een ogenblik dat Duitsland en Nederland afscheid nemen van het multiculturele samenlevingsmodel, de Belgische beleidsmakers aanraden om nog een stap verder te zetten "op het pad van de zelfverloochening".
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.