Ruim vierhonderd mensen werden zaterdag opgepakt bij het klimaatprotest van Extinction Rebellion, in de omgeving van het Koninklijk Paleis. De organisatoren vinden dat het politieoptreden "buitensporig gewelddadig" was. De politie benadrukt op haar beurt dat ze de dialoog probeerde aan te gaan met de organisatoren, alvorens de actievoerders te arresteren.
Extinction Rebellion: 'Protest beëindigd door buitensporig politiegeweld'
Extinction Rebellion riep zaterdag op tot burgerlijke ongehoorzaamheid, om aandacht te eisen voor het klimaat. Actievoerders wilden de tuinen van het Koninklijk Paleis betreden om er een burgerraad te houden. Dat is niet gelukt, door de tussenkomst van de politie.
Daarop bezetten honderden manifestanten het Koningsplein. "Het ene moment zat ik met mijn vrienden op een plein om aandacht te vragen voor de klimaatverandering, om ons ongenoegen te uiten en een sociaal rechtvaardige klimaattransitie te eisen", getuigt Matilde De Cooman, die er zaterdag bij was en benadrukt dat het om een vreedzame protestactie ging. "Het volgende moment waren we omsingeld door politie."
"Geen waarschuwing. Ik had nog net de tijd om mijn rugzak om te gespen voor ze met hun matrakken op ons insloegen en ons met bruut geweld in een hoek dreven", gaat ze verder. Bij de arrestaties maakte de politie gebruik van traangas en het waterkanon. "Vervolgens werden we gearresteerd. Handen op de rug en bandjes te strak, drie uur op de koude grond", aldus De Cooman.
In een andere getuigenis op Facebook vertelt een moeder hoe haar minderjarige dochter door een politieagent in de ogen werd gespoten met pepperspray: "Hij probeerde haar blik te vangen en vanaf dat hij die had spoot hij recht in haar gezicht van dichtbij. Vervolgens kreeg ook ik een lading. Ze hebben haar één en een half uur vastgehouden vooraleer iemand van de organisatie de politie kon overtuigen om haar te laten gaan omdat ze minderjarig is. Dit was echt niet nodig, alle actievoerders waren vriendelijk en passief." De organisatoren van de protestactie hebben het over "onaanvaardbaar politiegeweld."
'Buitensporig politiegeweld'
"De protestactie vond plaats om van de koning te eisen dat hij de noodtoestand voor het klimaat afkondigt", reageert de Belgische tak van Extinction Rebellion. "De actie werd beëindigd door buitensporig geweld van de politie."
Onder de noemer 'Royal Rebellion' vond het protest plaats in de neutrale zone, waar betogingen verboden zijn. "Er was een oproep tot bezetting en indringing. Concreet was er een oproep tot het binnendringen van de tuinen van het Koninklijk Paleis", zegt woordvoerder van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene Olivier Slosse.
Lees verder onder afbeeldingen.
'Dialoog'
"Op voorhand probeerden we in dialoog te treden met de organisatoren, maar zij weigerden om afspraken te maken, terwijl er jaarlijks duizenden betogingen zijn in Brussel die wel goed verlopen", aldus de politiewoordvoerder.
Nadat de actie aan het Koninklijk Paleis mislukte, bezetten de actievoerders het Koningsplein. "Om 16 uur stelden wij vast dat het mogelijk was om het openbaar vervoer terug door te laten. Die intentie hadden wij, maar wanneer we dat voorstelden aan de organisatoren werd dat geweigerd. Daarna bezetten manifestanten de tramsporen.", klinkt het bij de politie. "Toen de organisatoren lieten weten dat ze 48 uur wilden blijven op het plein, besliste de korpschef in samenspraak met de lokale bestuurder om de bezetting te beëindigen."
'Wettelijk kader'
Volgens de politie werden de betogers gewaarschuwd dat ze een aanhouding riskeerden als ze de omgeving niet zouden verlaten. "Pas toen de betogers andere straten afsloten, werd traangas gebruikt en de sproeiwagen ingezet", zegt Slosse.
"Dwanggebruik is door de wet geregeld", benadrukt de politie, die daarvoor vier voorwaarden heeft. "Is het handelen legaal, is het subsidiair, proportioneel en opportuun", legt Slosse uit. "Naar mate men de vragen opvolgt, zijn de antwoorden moeilijker uit te leggen."
In totaal arresteerde de politie 435 actievoerders. Zij werden tussen 21 en 3 uur vrijgelaten. Extinction Rebellion zorgde ervoor dat vrijgelaten betogers een plek konden vinden om de nacht door te brengen in Brussel. Volgens de eerste balans van de politie vielen er vier lichtgewonden, twee aan de kant van de betogers en twee aan de kant van de politie.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , royal rebellion , extinction rebellion , klimaatprotest
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.