Een groep van zestig jonge fietsers is zondagmiddag vanuit Brussel vertrokken naar Toulouse, een tocht van 1.443 kilometer of de lengte van de nieuwe pijpleiding die TotalEnergies wil aanleggen tussen Oeganda en Tanzania. Hun fietstocht, genaamd Le Relais Jeunes, is een symbolische actie om deze "ecologische bom", aan te klagen.
Fietsen van Brussel naar Toulouse om omstreden oliepijplijn aan te klagen
Ongeveer 200 mensen waren volgens de organisatie aanwezig gisteren bij de start van de tocht op het Jean Reyplein in Brussel. De deelnemers verzamelden zich rond de fietsers in een feestelijke sfeer, met concertjes van de Brusselse groep Colt en de Franse componist en performer Gaël Faure.
Inmiddels zijn de fietsers vertrokken voor een tocht van twee maanden, met Toulouse in het vizier. In totaal zal hun traject 1.443 kilometer bedragen of de lengte van de geplande oliepijplijn tussen het Oegandese Albertmeer naar de haven van Tanga in Tanzania. Het moet de langste verwarmde pijpleiding voor ruwe olie ter wereld worden.
Volgens de organisatie van Le Relais Jeune is het echter ook een ramp voor de lokale bevolking, de biodiversiteit en de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs. “Met deze fietstocht willen we dan ook de relatie van onze samenleving tot fossiele energie fundamenteel in vraag stellen", verklaarde Alice Taïeb, woordvoerder van Le Relais Jeunes. Het project wordt daarbij gesteund door tal van andere verenigingen en bewegingen zoals Greenpeace België en Amnesty International Belgium.
Tijdens het traject zullen de fietsers stoppen in vele steden zoals Mons en Ottignies. De bedoeling is ook om de groep fietsers in de loop van het traject te laten groeien om de boodschap van Le Relais Jeunes zo breed mogelijk uit te dragen.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , fietstocht , klimaatprotest
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.